EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спецсъдът с нови мерки за сигурност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спецсъдът с нови мерки за сигурност

mail14:30 | 18.10.2011прегледи 1559 коментарикоментари 0


Нови и специални мерки за сигурност ще има в спецсъда. Помещенията, които все още не са оборудвани, но са ремонтирани бяха официално открити днес.
Специализираните структури, които трябва да заработят от началото на следващата година, ще се помещават на ул. "Черковна" в София, в сградата, която първо беше построена за Военното контраразузнаване, след това в нея се помещаваше ДАНС, а по-късно ДКСИ.
Спецсъдът ще се помещава в 5 заседателни зали. Една от тях – най-голямата, е оборудвана със специално помещение, където ще седят арестантите по време на процеса. То е изградено от бронирани стъкла. В нито един съд в България към момента няма такова помещение.
Помещението, което напомня за делата от филми срещу италианската мафия ще бъде ползвано тогава, когато има повече хора или по – агресивни арестанти. "Това е един вид мярка за охрана и безопасност", каза главеният директор на Главна дирекция "Охрана" Станислав Стефанов. Той обясни, че съдията ще прецени в коя зала ще се гледа делото, но от съдебна охрана могат да дадат мнение.
10 килии, в които могат да пребивават минимум 4 човека, помещения за защитени свидетели, които отговарят на всички европейски изисквания има още в новата страда. Според Станислав Стефанов те са единствените в страната. Сградата ще има няколко периметъра на охрана. Магистрати и задържани ще влизат от различни входове, има отделен вход и за граждани. "Самите помещения са разделени. Така е устроена сградата, че никъде нямаме среща на магистрати с извършители или на извършители с свидетели, които идват в сградата или с граждани, които идват по една или друга нужда в сградата. Всичко е разделено", каза главеният директор на Главна дирекция "Охрана".
Стъкленото помещение не е с решетки, за да не унижават достойнството на подсъдими и задържани, каза Христо Ангелов, и.д. министър на правосъдието. Според него залите са достатъчни, но ако е необходимо може да бъде пристроена още една постройка. Магистратите ще бъдат двама в кабинет. За обзавеждането на залите вече има започнали процедури. Според Христо Ангелов има осигурена достатъчно охрана за функционирането на спецсъда.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162