АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Специфични изисквания при етикетите на храните



Има някои специфични изисквания при етикирането за особени категории храни, коментират от асоциацията "Активни потребители". Те са:
- Ако опаковката на колбасите не е ядивна, то това трябва да е посочено;
- Храни, които са били замразени преди продажбата, а се продават като размразени, трябва да бъдат означени като такива;
- Ако купувате месни продукти, месни заготовки и рибни продукти, съдържащи добавени протеини, включително хидролизирани протеини с различен животински произход, в наименованието на храната се посочва наличието им и техният произход. Същите тези продукти не трябва грешно да създават впечатлението, че са произведени от едно цяло парче месо или риба, за това те трябва да се казват „формовано месо“ и „формована риба“. На всеки вид месо трябва да е обозначен неговият произход, както и къде е отгледано самото животно;
- Ако в съответния продукт има съставки, които са под формата на специално създадени наноматериали, то това трябва да е ясно заявено чрез думата „нано“ в скоби;
- Етикетът специално трябва да съдържа наименованието на редица съставки, към които широк кръг от хора имат алергии. Например зърнените култури, съдържащи глутен или соя;
- Вече няма да е позволено да се изписват съставки с химическите им термини – например Е-300 трябва да бъде обозначено като Витамин С, а Е-385 – като калциев дисодиум.
Има редица продукти, за които не е необходимо да има етикет със съдържанието, например плодовете, зеленчуците, газираната вода, сиренето, маслото, ферментиралото мляко и сметаната, но само ако към тях не са били добавяни други съставки освен млечни продукти.
Tweet |
|