EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спекулации с петрола - $300 за барел?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спекулации с петрола - $300 за барел?

mail13:50 | 05.04.2011прегледи 1098 коментарикоментари 0


Котировките на петрола ще достигнат равнище между 200 и 300 долара за барел, ако в Саудитска Арабия възникне политическа криза, съпроводена от широки вълнения и безредици, заяви днес бившият саудитски петролен министър шейх Ахмед Заки Ямани, цитиран от Reuters и ИТАР-ТАСС.
"Ако нещо се случи в Саудитска Арабия, тя (цената) ще достигне 200 до 300 долара", посочи Ямани."Не го очаквам засега, но кой е очаквал (събитията в) Тунис?", допълва бившият министър.На въпрос дали САЩ ще успеят да намалят зависимостта си от саудитския петрол той отговори следното: "От 50-те години (на миналия век) американските президенти твърдят това". Миналата седмица президентът на САЩ предлна петроложи да бъде ограничен вносът на петрол с една трета за 10 години, припомня Reuters.
Вчера иранският президент Махмуд Ахмадинеджад прогнозира, че цената на петрола, която според него се определя не от пазарни критерии, а от политически въпроси, може да да достигне $150 за барел, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Към 16.15 часа вчера българско време американският лек суров петрол с доставка през май се търгуваше в Ню Йорк за $107,79 за барел - с 15 цента по-малко спрямо петък. Иран е вторият производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и в момента е неин председател. Техеран традиционна настоява за по-високи цени на суровината,
отбелязва АП.
Според  Кувейт обаче в момента цената на петрола е прекалено висока. "Бихме искали по-ниски цени, бихме искали по-нормална цена", изтъкна президентът на държавната Кувейтска петролна
корпорация Фарук аз Занки. Според него предвид сегашните събития нормалната цена за барел петрол би трябвало да е около $90-100. Той обаче не изключи възможността от нова по-висока цена, ако размириците се разпространят в региона.
 


Тагове: петрол, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg