EUR 1.9558
USD 1.6817
CHF 1.8334
GBP 2.3182
CNY 2.6310
you tube
mobile version

Започва ли танцът на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва ли танцът на петрола

mail10:26 | 29.10.2009прегледи 11928 коментарикоментари 0

 

 

Съживяването на глобалната икономика постепенно увеличава цената на петрола. Ръстът на глобалните акции, които обикновено изпреварват възстановяването на реалната икономика и увеличаването на потреблението на енергийни източници, също се оказа решаващ за цените.
Официалните данни за запасите от петрол в САЩ на Администрацията за енергийна информация показаха, че потреблението на суровината в най-голямата икономика в света вече се съживява.
Слабият долар тласка инвеститорите към алтернативни активи като петрола, но големите запаси от черно злато и други слаби показатели, подсказват, че ръстът в цената няма да продължи, пише BusinessWeek в свои материал.
Много малко експерти предвиждат внезапно засилване на долара, така че цената на петрола може да остане, където е в момента. Въпреки това фундаментите са слаби и суровината може да се върне под $80, че и доста по-ниско.
Това обаче е само част от картината. Свободният производствен капацитет е около 6.7 млн. барела дневно, докато само Саудитска Арабия отговаря за 3.8 млн. барел добив на ден или 56% от общото количество. Като допълнение петролните резервоари по света са препълнени и трябва да се изпразнят преди следващият връх в цената на петрола. Запасите на САЩ са 339 млн. барела или с 27.7% повече спрямо година по-рано, показват данните на енергийното министерство в страната. Освен това от средата на септември стратегическите петролни резерви бяха увеличени с 725 млн. барела, което е 27-годишен рекорд.
Всъщност в световен мащаб има такова пренасищане, че на земята не може да се намери място, където да се складира цялото количество петрол. Според ОПЕК около 125 млн. барела, складирани в танкери обикалят света. Обикновено количеството, което остава от петрол е толкова малко, че се съхранява на кораби в открито море.
Така голямото количество от запаси и слабите пазарни фундаменти могат да сринат цената на петрола и той в крайна сметка да не се окаже спасителен остров, заключават експерти, пише още BusinessWeek.
Същевременно Goldman Sachs прогнозира, че до края на 2009 цената на петрола на световните пазари ще достигне $85 за барел.
Поскъпването на петрола ще се дължи най-вече на нарастването на търсенето в Китай, който е на второ място в света по потребление на петрол. През третото тримесечие на 2009 в Китай бе отчетен растеж на търсенето на петролни продукти, най-вече на бензин и дизел, с 600 000 барела в денонощие.
Според прогнозата на банката средната цена на петрола през четвъртото тримесечие ще достигне $82.5 , а през 2010 - $110 за барел.
Търсенето на петрол ще се понижи към края на 2009 с 1,4 млн. барела петрол дневно, сочи прогнозата на ОПЕК.

 

Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето: