EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спекулантът на 2010 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спекулантът на 2010 година

mail11:05 | 25.12.2010прегледи 1381 коментарикоментари 0


Цветослав Цачев, Elana Trading
В света на инвестициите липсват награди по подобие на десетките кинофестивали, които сериозно или с доза ирония да представят събитията във финансите за изминалата година. Ще се опитаме да попълним тази празнина, без претенции за изчерпателност, точност или дори безпристрастност.

Спекулант на годината – Тим Гайтнър
Този път наградата не трябва да отиде в някой от обичайните заподозрени, като Бъфет, Сорос, Поулсън или друг от известните фонд мениджъри. Не че те не се справиха с управлението на милиарди долари, но в случая става дума за акция, чиято печалба не се обложи с данъци. Това е държавния дял в Citigroup, а наградата получава Тим Гайтнър от името на финансовото министерство на САЩ. Печалбата за данъкоплатците достигна 12 милиарда долара. Несъмнено е успех за програмата за спасяване на финансовите институции от кризата през 2008, въпреки че тепърва предстои продажбата на дела в AIG, а инвестицията в GM изглежда ще бъде приключена на загуба.

IPO на годината - Тесла Моторс
Сред най-печелившите публични предлагания са технологични компании, както можеше да се очаква. Но в топ 20 по ръст за 2010 г. е и една компания, която обединява новата със старата икономика. Това е Тесла Моторс (TSLA), първата компания с фокус изцяло към електрическите автомобили. Тя донесе 85% на участниците в публичното й предлагане на 17 долара (основно фондове, тъй като индивидуалните инвеститори успяха да се включат едва в началото на вторичната търговия на цена от 25 долара). Интересното за компанията е, че тя реализира голяма загуба, няма производствени мощности, а цената на електрически автомобил е двойно по-висока от тази на обикновена машина от същия клас. Едва през 2012 г. може да започне производството на серийна машина, а ентусиазмът на инвеститорите засега се разпалва от сделки и партньорства за няколко десетки милиона долара. Не е лошо за компания с 3 млрд. долара пазарна капитализация.

Акция от Dow на годината
Сред 30-те най-най- изпъква представянето на компания, която няма фантастични постижения в технологиите и науката или популярността на Apple и Coca-Cola. Caterpillar (CAT) произвежда машини за добива и строителството. И въпреки че тези два сектора пострадаха силно от кризата (строителството в САЩ дори продължава да е в стагнация), акцията е 15% над абсолютните си върхове от 2007 и 2008 г. Тя е икона на глобализацията с бума на своите продажби в Южна Америка и Азия. Слабият долар помогна на САТ, но основната причина за представянето на компанията са огромните строителни проекти в Китай и останалите възникващи пазари. Това не може да продължава вечно, като вероятно през тази година трябва да се пренасочи фокуса на инвестициите от цикличните сектори към средния бизнес и кредитирането в САЩ.

Мит на годината - дефлацията
Дефлацията в САЩ е убедителен водач в класирането за илюзия на 2010 г. Сравнението с японския „модел” на икономическа криза е толкова проникнал в съзнанието на инвеститорите, че най-големите капиталови инжекции към фондове в облигации бяха при абсолютните дъна на доходността. Така масовият инвеститор в САЩ се подлъга от поредните черни предсказания за двойна рецесия и дефлация, прехвърляйки спестявания от акции в облигации. А пазарите получиха поредната си доза „стероиди” от Федералния резерв, въпреки че икономиката не само не е в рецесия, но и показва признаци за ускоряване на растежа.

Информационен сайт на годината
С доза ирония по отношение на информацията в икономическите сайтове си струва да се спомене публикуваните документи за „изкривените” данни за БВП на Китай според американското посолство в страната. Това е публична тайна от доста време, но пък пазарите винаги поемат с въодушевление всяко доказателство за икономически растеж в Китай. Съществуват дори убежденията, че икономиката на страната може да расте неограничено дълго с 10% на година и че правителството би могло да се справи с балона на недвижимите имоти. Много е вероятно тези две твърдения да бъдат поставени под сериозно изпитание през 2011 или 2012 г. Wikileaks все пак обеща да публикува документи за американските банки, с което сериозно ще кандидатства за финансов сайт на 2011 г.

Финансов балон на годината
В тази категория имаше сериозна конкуренция през изминалата година. Основната причина за това е поредното вливане на ликвидност в банковата система от Федералния резерв в САЩ чрез нестерилизирано изкупуване на правителствени облигации. Парите в банките не отидоха за кредитиране, а в редица финансови инструменти. Правителствените облигации поскъпнаха значително, макар че ще приключат годината далеч от върховете си. Не така стоят нещата при благородните метали. Златото направи 26% от началото на годината, а среброто скочи с повече от 70%. Именно белият метал трябва да получи наградата за изминалата година с вертикалното си изкачване, което изпревари всички останали популярни инвестиционни възможности. Среброто е предпочитаната инвестиция на всички, които заклеймяват политиката на Федералния резерв и печатането на пари. Включително и на популярния с критиката си сайт zerohedge.com, от който обърнаха гръб на златото, след като и Goldman Sachs го прибавиха към предпочитаните си инструменти. И Джим Роджърс, и Джордж Сорос, започнаха да се изказват предпазливо за златото след ръста през есента. Думите им, че металът е страхотна дългосрочна инвестиция трябва да се тълкуват така: „ще се върнем, когато и цената се върне”. Но за индивидуалните инвеститори по-важното е, че Китай ще купува вечно.

Банкрут на годината
Строителството на мостове е добър претендент, но остава с много малък мащаб, когато се сравни с фалита на повече от 1.5 милиона американци. Тази година ще е рекордна по отношение на броя на индивидуалните фалити, като е показателна за тежката криза на потребителите. Американците усещат стагнацията въпреки отчетения растеж в страната. Това означава, че растежът през следващите години ще бъде по-слаб от обичайното за тази част на икономическия цикъл. По-нисък апетит към риск ще е определящ за вливането на капитали във фондовете в акции и вероятно ще допринесе за по-слаб ръст на капиталовия пазар. Най-добър вариант за инвестиции е след всяка по-забележима корекция на пазара, а не при пробив нагоре, тъй като потенциалът за печалби не може да се сравни с 2009 г. Но както показва историята, капиталите на инвеститорите следват събитията и е естествено да се ускорят, след като голямата част от покачването на акциите вече е минала.

 

Растеж през 2010 г.
Приходите от продажбите на микропроцесори се очаква да отчетат 36% растеж през тази година. Това е най-силния им ръст от 2001 г. и се дължи на все по-голямото навлизане на нови технологии и устройства в ежедневието на милиарди души. Интернет и комуникациите ще продължат да затрупват с информация повече хора. Интересното е, че приходите от чипове на безжични телефони растат много по-бавно от чиповете за автомобили. Акциите на производителите на микропроцесори предлагат атрактивна оценка, което в известна степен се дължи и на очакванията за доста по-слаб растеж през 2011 г. Но дали не се подценява значението на електрониката?

Българско събитие на 2010 г.
Това несъмнено е приватизацията на Булгартабак холдинг. Или по-точно казано, приватизациите, защото ако се съдеше по изказванията за продажба на държавния дял в рамките на следващите 6 месеца, холдингът трябваше да е продаден поне три пъти досега. Добрата новина липсата на събитие всъщност е в подобрението на пазарните позиции в чужбина, така че сега цената на Булгартабак холдинг би била много по-висока в сравнение с продажбата на „пожар” преди една година. Тази сделка може да съживи малко интереса към БФБ през следващата година, но и не трябва да се очаква, че прехвърлянето на 80% от капитала през борсата ще има отражение върху капиталовите потоци или върху цените на акциите. Не и без изкупуване на миноритарните дялове, с което инвеститорите да увеличат кеша си и да го насочат обратно към борсата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg