EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спасяват от фалит най-голямата компания на З.Балкани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спасяват от фалит най-голямата компания на З.Балкани

mail10:34 | 06.07.2018прегледи 979 коментарикоментари 0


Кредиторите на най-голямата частна компания в Хърватия Агрокор гласуваха споразумение за уреждане на дълговете й, което предвижда две руски банки да поемат над 46 процента от акциите й, предаде Асошиейтед прес.

Около 80 процента от 450 представители на кредиторите гласуваха в подкрепа на споразумението, с което се избягва фалит на най-голямата компания в Западните Балкани, в която работят 60 000 души.

Компания Агрокор, която участва с 15 процента в брутния вътрешен продукт на Хърватия, натрупа около 8 милиарда евро дългове, включително спорна сума, която дължи на две руски държавни банки - Сбербанк и ВТБ. Кредиторите включват чуждестранни и хърватски банки, доставчици и притежатели на облигации.

Споразумението дава на двете руски банки голям дял в Агрокор, което предизвика опасения, че Кремъл стратегически се опитва да увеличи политическото си влияние в най-новата членка на ЕС, отбелязва Асошиейтед прес./БТА

Съгласно споразумението доставчиците могат да очакват да получат 60 процента от претенциите си към компанията, банките ще получат до 20 на сто, а притежателите на облигации могат да се надяват на връщане от 40 до 80 процента от инвестициите им.

Прилагането на споразумението се очаква да продължи между три и четири месеца, след като търговски съд го одобри официално.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg