EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спасяването на еврото е обща политика на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спасяването на еврото е обща политика на ЕС

mail13:46 | 10.05.2010прегледи 765 коментарикоментари 0


„За първи път от въвеждането на еврото се създава механизъм, в който и страните от ЕС, които като България не са членки на еврозоната, участват в изработване и одобрение на споразумение. Целта беше да се покаже, че има солидарна финансова политика в Европейския съюз". Това коментира след продължилото повече от 11 часа извънредно заседание на финансовите министри от ЕС вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, съобщават от пресслужбата на финансовото министерство. Според него одобреният план показва, че подкрепата за еврото е общосъюзна политика и е в интерес на всички държави от Европа единната валута да е стабилна.
„Планът, който беше приет рано тази сутрин от финансовите министри на Европейския съюз се състои от 4 основни компонента", коментира от Брюксел вицепремиерът Дянков.
Първият елемент от безпрецедентния план включва 60 милиарда евро заеми от Европейската комисия. Средствата щели да са във вид фонд, от който могат да се теглят и ползват веднага.
Вторият елемент е спасителният пояс от гаранции в размер на 440 милиарда евро от държавите, които търгуват с единната европейска валута. Тези средства ще се отпускат на двустранна основа и ще се одобряват от националните парламенти. „Макар че влязоха в заключителната декларация, реално споразуменията тепърва ще се договарят. Тук страни като България, които са извън еврозоната, могат доброволно да се включат в гаранциите", коментира министър Дянков. Засега единствената страна, която е извън еврозоната и изрази желание да се включи в този механизъм е Швеция, допълни той.
Третият елемент от одобрения снощи план е включването на Международния валутен фонд с 250 милиарда евро.
„Четвъртата част, която е най-важната според мен е, че Европейската централна банка се съгласи да изкупува държавни ценни книжа на вторичните пазари. Което е важната мярка за спасяването на еврото", изрази мнение българският финансов министър. На практика тази мярка означава отпускане на заеми на правителствата от еврозоната.
Според вицепремиерът Симеон Дянков успехът на тези преговори показва, че всички, не само страните от еврозоната, но и страни като България, които се стремят към нея, могат да участват солидарно във вземането на важни решения. Българският финансов министър посочи, че за да заработи одобрения тази сутрин план, всички държави от ЕС трябва да вземат допълнителни мерки за ограничаване на дефицита и да предприемат стъпки за бързи структурни реформи. Това е записано и в заключението от Съвета на ЕКОФИН, допълни той.
Темата за европейската рейтингова агенция не беше акцент от снощната среща, тя ще се дискутира на редовното заседание на ЕКОФИН на 17 и 18 май, уточни Дянков.

 



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg