EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спасителната операция в с. Бисер продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спасителната операция в с. Бисер продължава

mail16:15 | 06.02.2012прегледи 845 коментарикоментари 0


По разпореждане на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов екипи на горските служби с високо-проходима техника са се включили в операцията по спасяване на населението в бедстващото с. Бисер, община Харманли. Освен служителите на Изпълнителната агенция по горите и местния клон на „Напоителни системи” ЕАД, за участие в операцията са мобилизирани и областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти. Язовир „Иваново”, чиято стена е скъсана, е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена.

Четири са жертвите на наводнението в харманлийското село Бисер, което тази сутрин беше залято от 3-метрова вълна, след като се скъса стена на язовир "Иваново". Десет души все още се издирват. Спасените до този момент са 60 души, съобщи БНР. Други двама души са загинали при срутване на мост край Маджарово. Двама мъже - баща и син, са спасени с хеликоптер. Те са били на покрива на потъналия във вода автомобил до хасковското село Родопи.

Хеликоптери и водолази бяха включени в спасителните акции в село Бисер, както и екипи на горските служби с високопроходима техника. Мобилизирани са също областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти. Военни от Крумово и Стара Загора също помагат в акциите.

Всички пострадали от наводнението ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер - 325 лв., отпусната от дирекция "Социално подпомагане" - Харманли. След отводняването на къщите специална комисия ще започне да описва щетите. Мостът на входа на Харманли е залят и екипи от социалното подпомагане в Хасково не могат да стигнат до село Бисер. За целта са необходими високопроходими джипове. Спасителните екипи вече са обходили всички къщи в залятото от приливна вълна село Бисер, съобщи комисар Николай Вълчев - началник на хасковската пожарна. Водата е на височината на едноетажна къща. До повечето места достъпът е само с лодки. Засега не е потвърдено колко са загиналите, но има жертви. За съжаление, не на всички успяхме да помогнем. На помощ дойдоха и колеги от област Кърджали, Пловдив, Стара Загора, армията е тук също, добави той. Комисар Вълчев съобщи, че с помощта на военен хеликоптер са спасени двама души в района на хасковското с. Стойково. Те бяха блокирани в затънал във водата лек автомобил.

Към 12 часа има данни за 15 разрушени постройки и още няколко нестабилни. По непотвърдена информация се е скъсала още една стена – край с. Елена и се очаква нова приливна вълна, предаде кореспондентът на БНР Дора Атанасова. Предстои да се изясни кой отговаря за стената - Министерството на отбраната или общината. Проблемът се е появил 2008 година. Първите пукнатини са възникнали преди 6 години. Тогава са започнали и преписките между община Харманли, областният управител на Хасково и МО за ремонта на стената.

Два хеликоптера са изпратени в помощ на бедстващите в село Бисер. Още един е в готовност да излети, но в района на бедствието има и гъста мъгла, която затруднява полетите - информира командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Златко Златев, който е на единия от вертолетите. Кметът на Харманли Михаил Лисков заяви, че по къщите има блокирани хора, а 90% от селото е залято.

По-рано през деня главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", посочи, че места дълбочината на водата е над 2.5 метра. Той призова хората да отидат на най-високото място в селото или в дома си, ако не могат да го напуснат. Военновъздушните сили също са сигнализирани. Два екипа са на място. Задействахме Националния план, така че всички средства, с които разполага МВР, да бъдат на разположение за спасителната операция. Специализираният модул на Българската армия също се е включил в спасителната операция, каза Николов и допълни, че е рано да се посочи каква е причината за скъсването на язовирната стена.

Кметът на село Бисер Златка Вълкова каза в предаването на БНР  "Преди всички": Много е страшно положението. Вижда се само водата и руини. Преди малко ми се обадиха от София, че пращат лодки и спасителни екипи. Толкова бързо стана всичко. Докато кажа на хората да се дръпнат от моста, защото идва вълна и тя заля всичко, разказа тя и заяви, че много от хората не са отишли на работа, защото автобусите не са успели да преминат залетия мост.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов разпореди формирования от българската армия да окажат помощ на бедстващото население. Пред "Хоризонт" той каза: След като получихме информацията, че жителите на село Бисер се нуждаят спешно от помощ, са задействани батальонът в Хасково и модулът в Стара Загора. В Стара Загора се формира допълнителна група за помощ. Летят хеликоптери от авиобазата в Крумово за оказване на помощ от въздуха. Метеорологичните условия са сравнително тежки - с ниска долна граница на облаците и намалена видимост. Нашите пилоти ще направят всичко възможно от въздуха. Между хасковските села Стойково и Брягово се е повишило рязко нивото на водата, която е заляла пътното платно. Получен е сигнал за затънал във водата лек автомобил с двама души. Изпратен е спасителен екип, съобщиха от МВР.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg