EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Язовир "Иваново" заля село Бисер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Язовир "Иваново" заля село Бисер

mail10:38 | 06.02.2012прегледи 1736 коментарикоментари 0


Скъсала се е стената на харманлийския язовир "Иваново". Областният управител Ирена Узунова потвърди новината за "Хоризонт". Първата вълна е застигнала село Бисер. Пострадали хора засега няма, но местните жители са в паника. Единствената възможност за евакуация е с лодки, които "Гражданска защита" осигурява.
След минути ще бъде обявено бедствено положение. Кметът на Харманли Михаил Лисков заяви, че по къщите има блокирани хора, а 90% от селото е залято.
Не можем да влезем по никакъв начин, тъй като водата още е много силна. Продължава да вали, има хора по залетите къщите. Селото беше залято внезапно. Водата е започнала да се оттегля от моста към 7.30 часа. В рамките на 15 минути селото е било залято. Да се надяваме, че по-голяма част от хората са отишли на работа по Харманли. Тези, които бяха на улиците ги изведохме по къщите им, съобщава БНР.
По думите на кмета за проблемния язовир се знаело отпреди. Той обаче отказа да го коментира.
Спасителните екипи вече са на място, заяви пред "Хоризонт" главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". На места дълбочината на водата е над 2.5 метра, заяви той и призова хората да отидат на най-високото място в селото или в дома си, ако не могат да го напуснат. Военновъздушните сили също са сигнализирани. Все още не са намерени удавени хора.
Наводнени са десетки къщи. Много е тежка ситуацията. Застрашени са хората в село Бисер. Два екипа са на място. Задействахме националния план, така че всички средства, с които разполага МВР, да бъдат на разположение за спасителната операция. Специализираният модул на Българската армия също се е включил в спасителната операция, каза Николов и допълни, че е рано да се посочи каква е причината за скъсването на язовирната стена.
Много е страшно положението. Вижда се само водата и руини. Преди малко ми се обадиха от София, че пращат лодки и спасителни екипи. Това каза кметът на село Бисер Златка Вълкова в предаването "Преди всички". Толкова бързо стана всичко. Докато кажа на хората да се дръпнат от моста, защото идва вълна и тя заля всичко, разказа тя.

Кметът на село Бисер заяви, че много от хората не са отишли на работа, защото автобусите не са успели да преминат залетия мост.
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов разпореди формирования от българската армия да окажат помощ на бедстващото население. Пред "Хоризонт" той каза:
След като получихме информацията, че жителите на село Бисер се нуждаят спешо от помощ, са задействани батальонът в Хасково и модулът в Стара Загора. В Стара Загора се формира допълнителна група за помощ. Летят хеликоптери от авиобазата в Крумово за оказване на помощ от въздуха. Метеорологичните условия са сравнително тежки - с ниска долна граница на облаците и намалена видимост. Нашите пилоти ще направят всичко възможно от въздуха.
Между хасковските села Стойково и Брягово се е повишило рязко нивото на водата, която е заляла пътното платно. Получен е сигнал за затънал във водата лек автомобил с двама души. Изпратен е спасителен екип, съобщиха от МВР.
 


Тагове: Бисер, язовир
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg