EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спасението на вековните гори в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спасението на вековните гори в България

mail09:15 | 05.12.2012прегледи 462 коментарикоментари 0


Международната природозащитна организация WWF стартира кампания за опазване на вековните гори в България. През следващата година инициативата предвижда серия от активности, които имат за цел да поставят началото на обществена дискусия относно успехите и предизвикателствата в управлението и опазването на вековните гори.
Кампанията стартира с кръгла маса на тема "Бъдещето на вековните гори в България", на 4 декември 2012 г., вторник от 09:00 ч. в столичния хотел "Шератон".
Кампанията за спасяване на вековните гори в България ще включва установяване и картиране на оцелелите вековни гори у нас, инициативата "Осинови гора" за осигуряване на финансова компенсация на частни собственици, които не желаят да изсичат вековните си гори, редица законодателни и образователни дейности.
Кои гори са вековни? Същинските вековни гори са онези, които са се развивали над сто години без човешка намеса. В България такива гори са запазени предимно в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и Странджа.
Вековните гори са последните запазени кътчета дива природа, където могат да се наблюдават всички фази от развитието на естествените гори: зараждането на младата гора, борбата за оцеляване на зрелите дървета и бавното отмиране на най-старите от тях.

Значението на вековните гори

Старите, нестопанисвани гори съхраняват изключително богато биологично разнообразие - те са дом на над 50 % от горските видове. Този факт се дължи на характерните за тези гори микроместообитания, свързани с разнообразната структура на дървостоя, големия обем на мъртвите и стари дървета и процесите, свързани с тяхното развитие. Ето защо, опазването на редки и ценни местообитания може да се постигне както с природосъобразно стопанисване на горите, така и с отделяне на определени участъци извън стопанско ползване.

Заплахи за вековните гори в България
Въпреки общопризнатото консервационно значение на вековните гори, докато горската площ в Европа и България се увеличава, старите, нестопанисвани гори извън строго защитените територии са заплашени от интензивно изсичане.

У нас вековните гори извън резерватите и националните паркове представляват само 2 % от всички български гори. Половината от тях са в процес на изсичане или са предвидени за изсичане и превръщане в стопанисвани през следващото десетилетие. Увеличаващата се заплаха за вековните гори произтича и от нарастващия размер на държавните инвестиции в изграждането на нови горски пътища с цел "усвояването" на стари, нестопанисвани гори в недостъпните високопланински басейни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg