EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на промишлената активност в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на промишлената активност в еврозоната

mail17:08 | 02.10.2019прегледи 525 коментарикоментари 0


Промишлената активност в еврозоната се сви през септември с най-силно темпо от седем години насам, в резултат на рязко понижение на новите поръчки и на производството, показват окончателните данни от редовното бизнес проучване на агенция IHS Markit, които претърпяха слаба възходяща ревизия.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се понижи през септември до 45,7 пункта от 47,0 пункта през август и малко над предварителен индекс на ниво от 45,6 пункта. Това е най-ниското ниво на промишлена активност от октомври 2012-а година и нейно свиване за осми пореден месец, което е пореден ясен знак за продължаваща рецесия в промишлеността.

Последното проучване на агенция Markit също така установи, че с оглед на продължаващите опасения относно Брекзит и негативното въздействие на търговската война между САЩ и Китай, увереността за бъдещето в промишления сектор остава почти без промяна спрямо август, когато тя достигна най-ниското си ниво от ноември 2012-а година.

Индексът, оценяващ новите промишлени поръчки, се понижи до най-ниско ниво от октомври 2012-а година, като и индексът, измерващ самото производство, достигна най-ниско ниво от 2012-а година.

"PMI данните за септември подсказват, че промишленото производство в еврозоната се е понижило през третото тримесечие с над 1%, което може да окаже сериозно негативно влияние върху данните за БВП през периода юли-септември и в същото време да изпрати негативен сигнал и за последното тримесечие на настоящата година", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit..

Според него Германия е начело на този промишлен спад, като съответният PMI индекс се понижи до нива, които не бяха наблюдават от 2009-а година насам, като аналогичните индекси на Италия и Испания също задълбочават своя спад, докато производственият сектор на Франция е в застой.

Уилямсън допълни, че бизнесът остава песимистично настроен и за година напред, тъй като оптимизмът е около седемгодишни дъна на фона на тревогите от търговската война, признаците на забавяне на глобалния икономически растеж и геополитическите опасения, включително засилената тревожност от евентуален Брекзит без сделка.

От водещите страни-членки на еврозоната, Германия продължава да изпитва най-рязко влошаване на производствените условия, но при свиване на промишлената активност и в Испания и Италия, като само във Франция е отчетно стагнация на промишлената активност през деветия месец на годината.

Германският промишлен PMI индекс се понижи през септември до 41,7 пункта от 43,5 пункта през август и предварителен индекс на ниво от 41,4 пункта, достигайки по този начин най-ниско ниво от юни 2009-а година, когато все още беше в сила глобалната финансова и икономическа криза.

Аналогичният индекс на Франция се понижи до 50,1 пункта от 51,1 пункта месец по-рано и под предварителен индекс на ниво от 50,3 пункта.

Италианският промишлен PMI индекс спадна през септември до 47,8 пункта от 48,7 пункта през август, докато испанският аналогичен индекс се понижи до 47,7 от 48,8 пункта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg