EUR 1.9558
USD 1.6689
CHF 1.8059
GBP 2.2821
CNY 2.5802
you tube
mobile version

Спад на заплатите в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на заплатите в Румъния

mail18:45 | 12.07.2021прегледи 652 коментарикоментари 0


Средната нетна заплата в Румъния е спада за втори път тази година, съобщава БТА. През месец май служителите са получавали средно с около 70 леи (еврото се разменя за 4,92 леи) по-малко от предишния месец, казва телевизия Диджи24, позовавайки се на данни на Националния статистически институт.

Най-съществен спад е отчетен в банковия сектор, сочат данните.

През май 2021 г. средната нетна заплата в страната е била 3492 леи, с близо 2 процента по-малка отколкото през април. Това означава с спад с 69 леи.

Телевизията отбелязва, че основна причина за по-ниското заплащане през май спрямо предишния месец са бонусите и премиите за Великден, които са били включени в заплатите за април.

Най-много са спаднали заплатите на работещите в банковия сектор, където намалението достига около 21 процента. Следват работещите в застрахователния сектор и телекомуникациите.

На другия полюс с най-съществено нарастване на средната нетна заплата са работещите във въгледобивната индустрия и в добива на петрол и природен газ.

Отварянето на хотелите и заведенията, както и възобновяването на пътуванията, са повлияли положително върху пазара на труда, като служителите в тези сфери са получили с до 7 процента по-високо заплащане.

Най-високи остават заплатите в ИТ сектора, където служителите получават средно 8192 леи месечно. Хотелиерско-ресторантьорският бранш въпреки лекото увеличение през май остава в дъното на класацията с 1850 леи месечно.

Предишният спад на средната нетна заплата в Румъния беше отчетен през януари, когато служителите са получили с около 225 леи по-малко от предишния месец. Спадът и тогава беше обяснен с коледните премии и бонуси, включени в декемврийските заплати.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg