EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спад на британската безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на британската безработица

mail13:08 | 25.03.2021прегледи 1239 коментарикоментари 0


Безработицата във Великобритания се понижи изненадващо до 5,0% през трите месеца до края на януари, когото страната влезе в нов противоепидемичен локдаун, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Осредните очаквания бяха за нарастване на британската безработица до 5,2% от 5,1% през предходните три месеца (октомври - декември 2020 г.). Спрямо началото на 2020 г. обаче нивото на безработица в Обединеното кралство е с 1,1% по- високо.

Безработицата щеше да бъде доста по-висока без правителствената схема за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск работници, която беше удължен до края на септември.

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки 75,0% през трите месеца до края на януари, което е с 1,5% под нивото година по-рано и с 0,3% по-ниска заетост спрямо предходните тримесечие.

Исковете за помощи при безработица пък нараснаха през февруари с цели 86,5 хиляди, достигайки ниво от 7,5% спрямо 7,2% през предишните три месеца, като общият им брой достигна 2,7 милиона - ръст с 1,4 милиона (или с цели 116,3%) спрямо март 2020 г., когато започна коронавирусната пандемия във Великобритания.

Отделни данни, публикувани също от британската национална статистика, показват обаче, че броят на служителите, водещи са на ведомост във фирмите, се увеличи през февруари с 68 хиляди спрямо януари, когато нарасна с 83 хиляди, въпреки че техният брой е с цели 693 хиляди по-малък спрямо година по-рано - точно преди началото на пандемията.

В същото време средната обща работна заплата нарасна през трите месеца до януари с 4,8% на годишна база - най-солидно повишение от март 2008 г. Този растеж обаче отразява как загубите на работни места са най-големи в нископлатените сектори като търговията на дребно и хотелиерството, отколкото при по-високото заплащане за хората, които все още работят.

От януари в Англия са затворени магазините от несъществено значение и по-голяма част от бизнеса, свързан с обществени услуги, за да се забави разпространението на по-инфекциозните варианти на Covid-19, като подобни мерки бяха предприети и в други части на Обединеното кралство.

Бързото темпо на ваксинация обаче доведе до рязко намаляване на броя на новите инфекции и позволи на учениците да се върнат на училище този месец. Магазините пък трябва да отворят отново следващия месец, но ограниченията за хотелиерския и туристически бизнес ще останат в сила поне до края на юни./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1957