EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спад в световните цени на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в световните цени на храните

mail17:10 | 09.10.2014прегледи 5084 коментарикоментари 0


Световните цени на храните са спаднали през септември до най-ниското равнище от август 2010 година, тъй като цените на всички основни хранителни групи са се понижили, с изключение на месото, съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от Ройтерс.
Индексът на организацията, отчитащ месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е достигнал средно 191,5 пункта през
септември, което е понижение от 2,6 на сто спрямо август или 5,2 пункта.
Стойността на инкедса е с 6 процента или 12,2 пункта под стойността на показателя през септември миналата година. Индексът се понижава за шести пореден месец, което е най-дългият период на спад от края на 90-те години, отбелязва ФАО.
Всички международни цени на суровините са засегнати от поскъпването на долара, допълва организацията. Руската забрана за внос на млечни продукти от страните, въвели санкции срещу Москва заради ролята й в конфликта в Украйна, продължава да подпомага спада на цените на тези изделия, посочва още ФАО.
Организацията посочва, че компаниите за млечни продукти в ЕС ограничават производството на сирена и се насочват към по-голямо производство на масло и обезмаслено мляко, тъй като се опитват да коригират производството, за да си гарантират по-голяма възвръщаемост.
Цените на месото обаче са нараснали до 207,8 пункта през септември или 0,3 пункта повече, отколкото преразгледаната стойност на показателя през август.
Очакванията са за силна реколта на пшеница и зърнени култури, като в края на годината равнищата на зърнените запаси ще са високи.
ФАО повиши прогнозата си за световния зърнен добив за 2014 година до 2,523 милиарда тона, 65 милиарда тона повече, отколкото прогнозата през май.
Организацията повиши прогнозата си за добив на пшеница до 718,5 милиона тона, което е нов рекорд, спрямо 716,5 милиона тона при предишната прогноза. Според ФАО в края на сезон 2015 година запасите от зърнени култури ще достигнат 627,5 милиона тона спрямо 616 милиона тона при предишната прогноза.
 


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg