EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад в производството на вино в Чили заради земетресението

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в производството на вино в Чили заради земетресението

mail11:37 | 04.03.2010прегледи 684 коментарикоментари 0


Производството на вино в Чили, която е петият износител на вина в света, вероятно ще намалее за реколта 2009  с 12,5 на сто в резултат на земетресението, което засегна
централния район на страната, където се намират 70 процента избите, но няма да засегне износа, предаде Франс прес.
Собствениците на избите са засегнати в различна степен и нито една не е напълно разрушена, съобщи късно снощи Рене Мeрино, вицепрезидент на частното сдружение на производителите на вино в страната "Винос де Чиле", което обединява 92 на сто от собствениците на винарни.
"Според наши изчисления загубите се изчисляват на 125 милиона литра, а това се равнява на 250 милиона долара, но като имаме предвид богата реколта 2009 година (1 милиард литра), то загубата представлява 12,5 процента", заяви Рене Мерино, цитиран
 от АФП.
Земетресението в Чили стана в центъра на лозарския район на страна, като в някои стопанства гроздоберът вече бе започнал.
Цикълът на производство вече бе възобновен на места, четири дни след земетресението, а поточните линии за бутилиране почти навсякъде са в действие.
Главният директор на Чилийската винарска корпорация Антонио Ларен заяви, че няма да има проблеми с гарантирането на износа.
През 2008 година Чили бе деветият производител в света на вино и вторият в Латинска Америка след Аржентина, но зае пето място като износител в световната класация, сочат данните на Международната организация на лозята и виното, припомня АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg