EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад в поръчките на германските пивоварни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в поръчките на германските пивоварни

mail16:30 | 07.02.2024прегледи 345 коментарикоментари 0


Консумацията на бира в Германия продължава да спада, а от това страдат пивоварните, сочат последните данни на Федералната статистическа служба, цитирани от ДПА. През 2023 г. пивоварните са продали 8,4 милиарда литра бира, или с 4,5 на сто по-малко от 2022 г.

Тенденцията за спад е устойчива от 90-те години на 20 век поради демографски промени и увеличаването на консумацията на безалкохолни напитки, посочва агенцията. Потреблението на бира е намаляла с около едва четвърт за последните 30 години.

Износът на бира през 2023 г. намалява с 5,9 на сто, а вътрешната консумация - с 4,2 на сто.

Според Асоциацията на германските пивовари те изпитват комбинирания натиск от високите разходи, спадащото потребление и ценовите изисквания на търговците.

След две рекордни години водещата германска пивоварна "Фелтинс" (Veltins) отчита умерен спад на продажбите през 2023 г., съобщава ДПА.

През миналата година пивоварната е продала 3,26 милиона хектолитра била, или с 2,3 на сто по-малко отколкото през 2022 г. Спадът е изцяло в сектора на бутилираната бира.

Продажбите на "флагмана" на пивоварната - "Фелтинс пилзнер" (Veltins Pislner), регистрират спад от 3,7 на сто до 2,3 хектолитра. Един хектолитър е равен на 100 литра.

Семейната компания, базирана в град Мешеде, Западна Германия, посочва, че спадът на нейните продажби е близък до общия спад на пазара на бира в страната, свил се през 2023 г. с около 4 на сто.

Пазарни анализатори обаче изтъкват, че делът на бирата, продавана в супермаркетите на промоция, отново започна да расте.

Михаел Хубер, главен мениджър на "Фелтинс", заявява пред ДПА, че пивоварната се стреми да не следва тенденцията да предлага бирата си с големи отстъпки. Той допълни, че засега спадът не е притеснителен, тъй като пивоварната е регистрирала рекордни продажби през 2021 г. и 2022 г.

През 2023 г. оборотът на "Фелтинс" въпреки спада на продажбите расте с 5,3 на сто до 441 милиона евро заради поскъпването на бирата. Хубер изтъкна, че ново поскъпване не се очаква както при бутилираната, така и при наливната бира.

Анализи на "Фелтинс" показват, че тенденцията на спад на продажбите на бира в Германия, която вече е трайна, през последните години се е задълбочила.

Хубер посочва, че пивоварните са обезпокоени заради ръста на разходите и е налице тенденция към консолидация на сектора, като начало сред регионалните компании. "Отначало се започва с коопериране, а после се стига до продажба", казва мениджърът, допълвайки, че засега "Фелтинс" не възнамерява да купува други пивоварни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161