EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Социално поносими" банкови такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Социално поносими" банкови такси

mail14:36 | 16.05.2016прегледи 1089 коментарикоментари 0


Банковите такси по основните платежни услуги ще станат "социално поносими", решиха депутатите от бюджетната комисия. Те приеха промени в Закона за платежните институции, които изискват таксите по разплащателни сметки да са най-ниски за банките и да са съобразени с доходите на хората. Това обаче не засяга таксите за откриване и поддържане на депозит или кредит. Също така ще бъде създаден и регистър на банковите такси, който ще се поддържа от БНБ.

Очаква се законовите текстове да влязат в сила през есента, което означава, че тогава банковите такси за основните платежни услуги трябва да станат по-приемливи, обясни заместник-финансовият министър Кирил Ананиев. Заради скъпите такси много хора не могат да си позволят банкова сметка, а след промените ще могат да ползват евтини услуги:

Като например да получават своята заплата, пенсия, социални плащания или да плащат сметките си за комунални услуги и други подобни.

Откриването, поддържането и закриването на разплащателна сметка също се очаква да стане по-евтино. Какво означава определението "поносими такси" Михаил Димов, който отговаря за платежния надзор в БНБ, обясни:

Тези платежни сметки за основни операции да бъдат най-евтините за дадена банка. Но  вече, колко са евтини, всеки да прецени като потребител и да избере съответната банка.

В проектозакона се прави изключение и то е свързано с т.нар. тристранни картови схеми - т.е. карти, издадени специално за една банка. За тях новите правила ще важат от 2018 година.

Те са в един специфичен сегмент, който считаме, а и предвид малкият им пазарен дял, че няма да се наруши пазарната конкуренция. Това каза Цветана Михайлова от Министерството на финансите.

Обикновено това са продукти, използвани от богати хора и имат много малък пазар в България, коментира Ваня Манова от КРИБ:

Просто ние не виждаме никаква логика лицензионната политика да бъде една и съща за всички участници, а в същото време условията да бъдат различни.

Заради намаляването на лихвите много банки предприеха увеличаване на таксите както по основни платежни услуги, така и други продукти като откриване и поддържане на депозитна или кредитна сметка. (БНР)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg