EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Софтуер предпазва децата в нета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Софтуер предпазва децата в нета

mail09:30 | 28.05.2012прегледи 1720 коментарикоментари 1


Силвия Стоядинова
Съвсем наскоро български програмисти създадоха софтуер за следенe и защита на децата в интернет -pazideteto.com. Програмата предоставя на родителите инструмент за завишен контрол над интернет трафика, посетените страници и комуникацията на техните деца чрез собствения им компютър. Софтуерът се инсталира и остава да работи скрит на компютъра, започва да записва всеки натиснат клавиш и в края на деня изпраща текста на електронната поща на родителя. Програмата може да следи за предварително въвeден списък от „опасни” думи като наркотици, амфетамини, секс, порно, купон и т.н. Това дава възможност на родителя да чете текстове, само когато знае, че те са споменати в текста. Какъв е интересът към новия продукт, колко струва и кои са основните му предимства. На тези и други въпроси разговаряме с Диана Илиева -технически сътрудник по проекта.

Г-жо Илиева как възникна идеята за създаване на софтуера и има ли и в другите страни подобни програми?
Идеята за създаването на този софтуер възникна като чисто човешка, гражданска реакция на репортаж на BTV за педофили в сайтовете за запознанства. В Интернет има какви ли не хора и опасности – психопати, педофили, дилъри на наркотици ... Те са скрити и анонимни, но близо до нас. Много се говори за това, само че, средно статистическият родител има по-малко компютърни познания от средностатистическия тийнеджър и трудно може да разбере какво прави детето му в интернет.
Не сме измислили топлата вода – този тип софтуери се казват кийлогър (keylogger), има ги откакто съществуват компютрите в хиляди варианти платени и безплатни. Новото е, че направихме програмката на български език, специално за родители, много лесна за ползване.
Колко хора разработиха продукта и колко време отне създаването му ?
Създаването му беше сравнително бързо, повече време отнеха тестовете с различни клавиатурни подредби, операционни системи, различни програми и т.н. Едва ли с цената си от 15 лв. софтуерът ще може да покрие разходите по създаването си, но нали в началото стартира като идеална цел. Решихме да сложим цена, за да измерим интереса, и евентуално да имаме ресурс да го развием в бъдеще.
Какво най-общо представлява този софтуер ?
Софтуерът работи просто – той записва всеки натиснат на клавиатурата клавиш, независимо в каква програма е въведен текста – в Word, в емейл, в браузър, в Skype, Facebook и т.н. и в края на всеки ден изпраща събрания текст на електронната поща на родителя. Като допълнение, софтуерът вади статистика за честотата на срещане на определени следени думи, например без родителят да чете целия текст, като види отдолу статистиката, ще знае, че думата „амфетамини“ се среща в текста „n” на брой пъти.
Има ли вече хора, които се възползват от новата услуга ?
Да, вече има няколко продажби. Но напредваме бавно, тъй като не предвиждаме бюджет за реклама и популяризиране.
Какви са предимствата на софтуера, сложно ли е инсталирането, колко време отнема ?
Предимството му е неговата простота, няма екрани, няма настройки и т.н. Инсталира се бързо, като се въвежда само един емейл адрес, на който ще се получава информацията.
Каква е цената и за какъв период се инсталира ?
Цената е 15 лв. за период от 3 месеца. Ограничили сме периода не толкова за да се закупи нов лиценз, колкото да улесним премахването на софтуера от следения компютър.
Кои са най-големите опасности за децата в интернет – сайтове за запознанства, порни и т.н.?
Най-големите опасности са сайтовете за запознанства.
В сайта на продукта е посочено, че в следващите версии ще бъдат добавени и други функции, какви ще са те?
Още нямаме конкретна визия за втората версия, но има идеи като скрийншот на екрана, следене на текущата работа на компютъра от разстояние в реално време и други.
 


Тагове: нет, деца
 
Коментари
 
парички - 22-05-2012 г. 09:47:53

Троянски кон го продават. Толкоз от бг програмистити :) Да си прегледат законите малко преди това.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg