EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Софтуер за далтонисти дарен на Община Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Софтуер за далтонисти дарен на Община Бургас

mail14:31 | 19.05.2017прегледи 1381 коментарикоментари 0


Създателите на софтуера за далтонисти дариха изобретението си на Община Бургас. Изобретението е дело на българите Даниел Георгиев, Васил Альошин и Стефан Кръстев. Те се срещнаха с кмета на Бургас Димитър Николов. Създателите на софтуера заявиха, че предоставят изобретението безплатно, защото Бургас е най-отворен към внедряване на различни иновации.
Благодарение на компютърната програма хората с далтонизъм вече могат да виждат истинските цветове. Софтуерът се е наречен "Вижън". Идеята за създаването му се "ражда" в началото на годината, когато младият програмист Даниел Георгиев получава имейл с линк към реклама на очила за далтонисти. Тогава му хрумва да пресъздаде принципа софтуерно чрез десктоп приложение, позволяващо индивидуална настройка.
Видовете далтонизъм са няколко. Точно заради това програмата и промяната на цветовете се променя индивидуално на момента за всеки човек, обясниха създателите.
Уникалността на "Вижън" се състои в това, че прави далтонизация на екрана в реално време, което към момента няма алтернатива в света. Десктоп приложението е напълно съвместимо с Windows, а в момента се разработва и разширение за Google Chrome.
Кметът на Бургас каза, че софтуерът ще бъде инсталиран в местните училища.
"Вижън" не само позволява на далтонистите да виждат сайтове и снимки в цялата им цветна прелест, но съвсем скоро с негова помощ ще могат да играят и любимите си игри, както и да гледат филми и клипове онлайн, наслаждавайки се напълно на специалното си цветно зрение, каза Даниел Георгиев.
Тримата млади предприемачи имат амбицията поетапно този софтуер да бъде внедрен във всички училища на България, както и в страните от Европейския съюз, а междувременно получават поръчки от цял свят. Потенциалните потребители са 300 милиона души с различна форма и степен на цветна слепота.
Вие сте вдъхновение за всички инициативни млади хора у нас и доказателство, че не е задължително да емигрираш в чужбина, за да успееш. Благодаря ви за жеста и успех, каза кметът Николов по време на срещата.

Източник и снимка: Община Бургас


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg