EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София:Пилотен проект за отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София:Пилотен проект за отпадъци

mail11:30 | 18.07.2013прегледи 441 коментарикоментари 0


Столичната община започва пилотен проект за тестване на нови схеми за събиране на отпадъци и за евентуално по-справедлив начин за заплащане на такса "битови отпадъци". Това съобщава Столичният общински съвет /СОС/. Програмата ще бъде гласувана на заседанието на СОС на 18 юли /четвъртък/. Работната група, която е изготвила предложението е проучила опита на повечето европейски страни, но там не съществува общ принцип за събиране и заплащане на услугата. Поради тази причина се е стигнало до извода, че трябва да се направи проучване и анализ във връзка със спецификите у нас и особеностите на застрояването в различните квартали на града.
През следващите две години ще бъдат прилагани експериментални схеми за събиране и наблюдаване в два столични района - "Кремиковци" като пример за крайградска зона с къщи и
"Овча купел" - като тип комплексно застрояване. Липсва обаче централната градска част, която също има своите особености. Една от целите на проекта е да се редуцира обема на твърдите битови отпадъци за депониране - от 350 000 тона на година до около 115 000 тона годишно след изграждането на завода за преработка на отпадъци. Другата цел е да се достигне до около 50 процента рециклиране на отпадъка, затова и се предвижда да се приемат минимални изисквания към фирмите, които ще извършват разделното събиране.

Отчита се фактът, че съдовете, които се ползват в момента не предразполагат гражданите към спазване на правила - очаква се да бъдат поставени съдове от т.н. тип иглу. Освен това се
предвиждат образователни програми сред гражданите, най-вече сред учениците. След две години вероятно ще се предложи и анализ за въвеждане на по-справедлива такса "битови отпадъци".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160