EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София:Избран е изпълнител на завода за боклук

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София:Избран е изпълнител на завода за боклук

mail16:45 | 26.04.2013прегледи 741 коментарикоментари 0


Избран е изпълнител на строителството на втора фаза от проекта „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на СО - Проектиране и строителство на завод за Механично-биологично третиране на отпадъци с производство на RDF-гориво“. Комисията оцени и класира допуснатите участници в следния ред:
1. На първо място Обединение “Актор АД- Хелектор АД” – 181,53 точки; Цена за преработка на битови отпадъци – 60,69 лв./тон;
2. На второ място Консорциум „Садината 2012” - 149, 23 точки; Цена за преработка на битови отпадъци – 72.43 лв./тон;
Инвестиционна стойност на Обединение „Актор АД - Хелектор АД” е 213 462 193,73 лв., а на Консорциум „Садината 2012” - 204 811 716,77 лв. Строителството на завода за Механично-биологично третиране на отпадъци се финансира по програма „Околна среда“ на ЕК.
При оценката на проектите е използван критерия „икономически най-изгодна оферта“. Класираният на първо място участник е предложил доказано най-ниските разходи за експлоатация и обработка на отпадъците. Участникът е предложил по-висока стойност за строителство на завода, но е доказал чувствително по-ниски разходи за преработката на отпадъците.

Класираният на първо място участник е акцентирал в техническото си предложение на производството на RDF-гориво от отпадъците. Това гориво ще се използва от „Топлофикация София“ и по проект ще напали с минимум 10% използването на природен газ при производството на топлинна енергия. Производството на по-големи количества RDF-гориво е в интерес на гражданите. Класираният на първо място участник е защитил високи показатели на количеството материали, които ще се рециклират. Участникът е предложил модерни сортиращи технологии с устройства, които разпознават различните типове отпадъци и автоматично ги отделят от лентата. Обединение „Актор АД - Хелектор АД” е предложило и най-ниски количества на отпадъци за депониране. Приоритет в политиката на Столична община, както и на ЕС, е чувствителното намаляване на отпадъците за депониране. Отчисленията, които плащат общините за депониране на отпадъци на тон нарастват от 15 лв. за тон през 2013 г. на 35 лв. за тон през 2014 г.

Общата стойност за реализацията на проекта фаза 1 и фаза 2 е 345 997 369 лв. От тях 84, 26 % са безвъзмездна финансова помощ за Столична община от фондовете на Европейския съюз и съфинансиране от държавата. Така само 15,74 % от стойността на проекта се финансират със средства на Столична община.

Срокът за изпълнение на проекта (проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация) е 19 месеца, считано от датата на подписване на договор.
Съгласно проекта на договора и условията на Столична община, Изпълнителят следва да представи гаранции за изпълнение в размер на 2% от стойността на договора. Авансовите плащания ще бъдат обезпечени с отделна нарочна гаранция за цялата стойност на аванса.
При неспазване на сроковете за изпълнение, за всеки ден забава, се дължат санкции в размер на 0,1% от стойността на договора.
След въвеждането на съоръжението в експлоатация изпълнителят е длъжен да докаже заложените в предложението параметри. В случай, че разходите за експлоатация надвишават предложените в офертата, Изпълнителят ще дължи обезщетение на Столична община в размер на 14 пъти годишната разликата между офертната стойност и реалните отчетени разходи.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961