EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София Тех Парк - мечтата на Плевнелиев реалност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София Тех Парк - мечтата на Плевнелиев реалност

mail13:01 | 11.12.2015прегледи 1014 коментарикоментари 0


В страната се случват неща, които цели поколения или са ги мечтали, или не са мислели, че ще се случат. Радвам се на приятелството, което имам с президента Плевнелиев, защото по всички тези теми сме седели и той с часове ми е разказвал за визията, която има в много от сферите, които вече са факт, вече са реалност", коментира премиерът Борисов при откриване на технологичния София Тех Парк. Той посочи, че за всяко нещо е необходим един по един голям мечтател, един голям визионер и един прагматик, който да свърши работата. "Когато искахме този имот за около 100-150 млн. евро, той беше предназначен да се ограби, да го подарим и никой да не вземе нищо. Сега го предоставяме на Източна Европа, на младите, да съберем максимално много фирми, компании", посочи Бойко Борисов.  Той благодари на баварския премиер Зеехофер, който бе на събитието, и на данъкоплатците в Германия, Франция, страните донори, които полагат огромни грижи и чрез ЕК и комисарите се вливат огромни пари в нашата икономика, за което ние връщаме с най-добрата охрана на Шенгенската граница.
"Когато 1984 г. тук на този плац и в тази кантина ядох като войник и марширувах по плаца, не си представях, че на мястото на едни стари комунистически казарми ще има модерен високотехнологичен парк." Това каза държавният глава Росен Плевнелиев на откриването. "Когато през 2003 г. с група ентусиасти в склад на сграда създадохме ИТ клъстер с ИТ специалисти, не си давахме сметка, че българският информационен клъстер ще създаде 15 хил. работни места за млади българи, ще създаде имидж на България, която вярва в своето бъдеще и го кове", заяви още той, като се обърна към екипа, който е работил неуморно, както и към министъра на икономиката и министър-председателя. "Благодаря за този парцел в сърцето на София от над 300 дка, чиято пазарна оценка беше поне 100-150 млн. евро, където бяха планирани куп небостъргачи от редица правителства", посочи президентът. Той коментира, че това правителство е имало визията просто да подари този парцел на младите хора. "Благодаря на всички проектанти, инженери, архитекти, създателите на българския клъстер", каза още Плевнелиев.
"София Тех Парк е първият модерен технологичен парк в България и на Балканите. София Тех Парк е кауза - каузата за една България на бъдещето, която води в регионите, която трасира пътят наред за младите да останат, България на иновациите и на високите технологии", допълни президентът.
"Около 40 млн. евро е вложила ЕК през миналия програмен период, както и допълнителни 23 млн. лв. в София Тех Парк. Той е огромно постижение", подчерта еврокомисар Крецу, която бе на откриването на технологичния парк. По думите ѝ, в парка е изградена превъзходна инфраструктура, която ще позволи на България и ЕС да работят и растат заедно. "Това са прекрасни новини за гражданите на София, които ще получат нови работни места и допълнително развитие. Като част от комисията лично съм привързана към този проект и го обичам", подчерта тя, като призна, че е впечатлена от решимостта и скоростта на България, с която довърши проекта.

Какво ще се прави в София Тех Парк?

Сред най-любопитните проекти на София Тех Парк е планът за стартирането на т.нар. лаборатория – инициатива, между Hewlett-Packard – България и Националния център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН. „Тази лаборатория ще бъде уникална, не само за България, но и в световен мащаб“, разкри Ираван Хира, генерален директор на компанията у нас.

„Проектът, над който работим, е т.нар. суперкомпютър с паралелни системи, в който една задача се понася от няколко отдела успоредно. Например, ако на фармацевтичната индустрия трябват компютри с много сериозна изчислителна мощност, за да направят изчисленията за ново лекарство, тя чака реда си в някоя развита лаборатория, а това често продължава дълго. Но когато ние успеем съвместно да създадем такива програми, ще може много лесно те да бъдат ползвани тук в България, на територията именно на научно-технологичния парк, в който се намираме в момента“, обясни още Хира.

Друг проект, който ще се разработва в една от лабораториите – този между българската компания "Провиотик", произвеждаща хранителни добавки от растителни екстракти с изключителен пробив на световните пазари, и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кирил Петков от „Провиотик“ каза, че едно от ключовите предимства, отличило техния продукт от останалите, е фактът, че компанията се фокусира не само върху маркетинга, а върху фундаменталната наука. „Чрез нашия проект успяхме да обединим учени от цяла България на изключително високо ниво, между които преди това не съществуваше координация.  Обединението, което научно-технологичния парк ще постигне под своя покрив, ще осигури на нас, компаниите, една изключителна възможност да намерим всички тези хора тук, да се свързваме с целия български научен потенциал по-лесно. Именно тук решихме да изнесем и нашите изследвания с  патогенни бактерии, когато установихме колко високооборудвани ще бъдат Лабораториите в комплекса“, разказа Кирил Петков.

Представители на трите най-мащабни акселераторски фондове, опериращи в България, Eleven, Launchub и NEVEQ споделиха задоволството си от факта, че предстои много скоро ще заработи и уникалният за Балканския полуостров Инкубатор. Той  цели да се превърне в мястото, което да обедини желаещите да стартират бизнес с необходимите експерти, които да им помогнат за превръщането на идеята в  успешна услуга или продукт. „Приветстваме появата на научно-технологичния парк, защото вярваме, че това пространство може да се превърне в средището, в което всички участници от екосистемата – основателите на стартиращите компании, менторите, утвърдените технологични компании, университетите ще намерят своето място. В България има страхотен инженерен талант, но понякога ни липсват бизнес талантът, а Инкубаторът ще осъществява именно тази връзка. Близо над 3% от БВП на България се създава от технологични компании или иначе казано 35 000 - 40 000 софтуерни инженери, които се справят толкова добре, че големи компании като VMware И SAP имат единствените си развойни центрове извън държавите, в които са създадени, тук в България“, сподели Любен Белов, управляващ съдружник в Launchub. И трите фонда се обединиха около идеята, че виждат в технологичния парк  естествено развитие, резултат от узряването на бизнес екосистемата у нас  и мястото, в което всички нейни части ще се слеят и ще могат да работят още по-ефективно заедно.

„Три групи лаборатории ще намерят място в рамките на лабораторния комплекс – 3D прототипиране, 3D виртуална реалност; IT-базирана инфраструктура, киберсигурност, високоизчислителна техника и био и фарма лаборатории. „Фокусните области на трите лаборатории на технологичния парк съответстват напълно на стратегията за интелигентна специализация на България“, каза Елица Панайотова.

Сред най-иновативните проекти е и създаването на територията на T+IN  на  т.нар. кулинарен център, съвместно с водещата българска компания Red Devil Catering. Aлександър Ковачев, съсобственик в компанията, разкри, че чрез основната си дейност този център ще се стреми да подобри взаимодействието между човек, храна и здраве и в същото време да приложи по-иновативен метод в стопанската инициатива в този сектор. „Ще поставим началото  на един център за развойна дейност, в който да се случват и обучения, обхващащи целия спектър от професионални готвачи и хора, занимаващи се дълго време в тази област, до ентусиасти, студенти, ученици, любители, дори деца. Надяваме се да имаме възможност да го оборудваме и заедно с всички останали звена да създадем този център именно тук. За целта вече сме в контакт със Селскостопанската академия и Геномния център“, допълни той.

 

 

 

 

 

 

източник: агенция Фокус, БТА

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg