EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София: Стабилен пазар на офиси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: Стабилен пазар на офиси

mail06:57 | 31.07.2023прегледи 504 коментарикоментари 0


Пазарът на офиси в София се задържа стабилен през второто тримесечие на 2023 г. Излизането на нови сгради и забавените темпове на усвояване на свободните площи водят до лек ръст на незаетостта, като през второто тримесечие тя нараства от 16,1 на сто на 16,6 на сто за София. Значителна част от наемната активност заемат подновяванията на съществуващи договори, като ИТ и BPO секторът (секторът на изнесените услуги - бел. реп.) запазват най-висок дял от сделките.

В него обаче е най-отчетлива и тенденцията за оптимизация на площите заради хибридната работа на служителите – част от компаниите подновяват договорите си или се преместват на по-малка спрямо заеманата до момента квадратура. Това сочат данни от доклада на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

"През последните 3 месеца пазарът показва относителна стабилност и предвидимост, макар и при ниски нива на наемна активност и по-бавно случващи се сделки. Хибридният начин на работа остава като тренд и рефлектира в по-малък обем на пазара спрямо предходните периоди. Въпреки това има и компании, които са работили изцяло дистанционно през последните години и в момента се завръщат в офис сградите. Макар и този тип наематели да имат малък дял от пазара процентно, не е изключено тази тенденция да се засили през следващите тримесечия", коментира Явор Костов, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.

От там отчитат и тренд на растящи компании, които напускат коуъркингите и наемат офис площ в същата сграда или район. В резултат на това нараства делът на офис сградите, които включват сервизирани и споделени офиси в микса си от площи, именно с цел да предложат повече гъвкавост на наемателите си и да привлекат растящи компании. 

"Наблюдаваме и навлизане на нови компании в България, както и активност в сегмента на стартъпите. Споделените и сервизирани офиси неминуемо попадат в техния профил и интересът към такива пространства устойчиво расте. В резултат на това през последните месеци гъвкавите офис площи в София надминаха 60 000 кв. м и има заявки за отваряне на нови", посочи Йоанна Димитрова, зам.-мениджър офис площи в Cushman & Wakefield Forton.

Обемът на офис сградите в процес на изграждане остава сходен с предходните тримесечия – около 190 000 кв. м, сочат още данните на компанията. Не са започнати и нови проекти с голяма квадратура, a завършваните обекти през последните месеци са относително малки. През второто тримесечие от компанията отбелязват завършването на малко над 11 000 кв. м нови площи. Общият обем на предлаганите на пазара офиси нараства от 2,267 млн. кв. м на 2,279 млн. кв. м. Подписаните и подновени през второто тримесечие наемни договори са за близо 34 000 кв. м спрямо 41 000 кв. м за същия период на предходната година. 

Наемните нива се задържат стабилни след ръста в началото на годината. В момента първокласните локации в централната част на София се отдават за 16 евро/кв. м, докато цените в офис сградите по протежение на големите булеварди варират между 12 и 15 евро/кв. м.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158