EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София с общинска полиция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София с общинска полиция

mail13:10 | 30.12.2010прегледи 2367 коментарикоментари 0


Договорът за създаване на Общинска полиция бе подписан днес – в последния работен ден от годината. Той бе подписан от директора на СДВР и кмета на София Йорданка Фандъкова. Проектът е пилотен, а общинските полицаи ще се водят към МВР, а ще са на подчинение на Столична община. Вътрешният министър Цветан Цветанов, който присъства на подписването каза, че това ще даде възможност за оптимизирането на дейността на местната власт. До момента общината плащаше над 2,5 милиона лева за командироване на 110 полицаи от МВР. Сега за 110 – те общински полицаи общината също ще плаща над 2,5 милиона лева. Според вътрешния министър обаче разликата след създаването на общинска полиция е огромна. "Това, което предстои да бъде извършено от местната власт и по специално от общинския съвет - да промени наредбите и съответната общинска полиция бъде натоварена с повече функции", обясни Цветанов. Ограничаващо за МВР, според него е това, че "няма да можем да разполагаме с тези 110 човека, които преминават като общинска полиция към Столична община. Защото те ще имат планове и задачи, които се изпълняват приоритетно в местната власт и са с контролни функции, които трябва да бъдат осъществявани по определени приоритети", каза Цветанов. Той изрази надежда, че други общини, които са проявявили интерес биха се възползвали, но до момента има желаещи, без да са заявили нищо конкретно. Това, според него е и скъпо финансово упражнение. Служителите на реда на обшината ще се отличават от колегите им от МВР единствено по отличителен знак на дясната ръка – емблема на Столична община с надпис общинска полиция. Иначе ще са с полицейски униформи и оръжие.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че проектът е пилотен. Тя обясни, че разликата е в акцента за спазването на обществения ред. "Ние работим изключително добре в тясно сътрудничество с МВР и СДВР и в момента, но за да бъдем по-оперативни, по ефективни имаме нужда от директната организация по спазване и контрола на наредбите на столичната община", каза Фандъкова.

БГНЕС припомня, че че на 21 ноември при отчета си за изминалата година от управлението на София кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че от следващата година София ще стане първата община с общинска полиция. Тя обясни, че общинските полицаи ще бъдат общо 110, като 75 от тях ще работят на терен, а останалите ще охраняват общински обекти, паркове и подлези. 2,6 млн. лева ще бъде бюджетът на общинската полиция. Служителите ще бъдат под пряко подчинение на кмета на общината, а статутът им ще бъде на извънщатен състав на МВР.
 


Тагове: полиция, община
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044