EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София с най-евтините жилища в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София с най-евтините жилища в ЕС

mail16:54 | 03.11.2009прегледи 707 коментарикоментари 0


София е с най-евтините новопостроени жилища сред столиците на страните от ЕС, а на Балканите след нас е само Тирана, пише Монитор, позовавайки се на статистиката на базирания във Виена Институт за недвижими имоти, строителство  и жилища (IIBW).
Големият проблем на пазарите в бившите соцстрани остава невъзможността на голяма част от населението да купи собствено жилище. Цените на имотите в държавите от Централна и Източна Европа (ЦЕИ)  са близо до нивата в богатите западни страни, а доходите им са над 10 пъти по-ниски.
Кризата в Западна Европа се отрази крайно негативно и на пазарите в новите страни - членки на Евросъюза, се казва още в анализа на IIBW.
1,7 милиона ще са новопостроените жилища догодина в 15-те стари страни -  членки на ЕС, сочат прогнозите, докато през 2007 г. техният брой е бил 2,6 милиона. Вече се наблюдава драматичен спад на пазарите в Ирландия, Италия, Испания и Великобритания. Под въпрос е дали ще се сбъднат оптимистичните прогнози за ЦИЕ, които се пускат периодично в публичното пространство. Според виенския институт предвид липсата на оптимизъм у инвеститорите и строителите много е вероятно изграждането на жилища в тези страни да спадне от 20 до 40 процента.
Според Петър Христов, член на консултативния съвет в МРРБ, един от начините за силно раздвижване на пазара на жилища в страната е държавата и общините да започнат да изкупуват апартаменти от най-ниския сегмент от строители и инвеститори и с тях да задоволяват нуждите на социално слабите.
Един от големите проблеми на пазара у нас е надуването на цените на терените за застрояване, каза още бизнесменът. Евентуално поевтиняване на земята ще даде възможност за поевтиняване на крайния продукт. Друг е въпросът, че в последните няколко години у нас имаше залитане към различни проекти, като ваканционните имоти, където сега има силен спад на търсенето, уточни той.
Едновременно с това Христов заяви, че на пазара у нас се наблюдава съживяване и тезата за срив на пазара е несъстоятелна.
На първичния пазар - реалния пазар, цените няма да падат, прогнозира Петър Христов. На вторичния пазар се наблюдава поевтиняване, защото някои фирми са принудени да продават бързо заради дългове. Не може показател за пазара да бъдат продажбите на конфискувани имоти, добави той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg