EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София, Пловдив и Варна – с нови работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София, Пловдив и Варна – с нови работни места

mail15:20 | 08.12.2010прегледи 1316 коментарикоментари 0


Според изследване на Manpower България, част от Manpower Inc., световен лидер в сектора на труда, българските работодатели очакват бавен ръст на пазара на труда през първото тримесечие на 2011 година. 19% от участвалите в проучването работодатели прогнозират увеличение на броя на служителите, 15% намаление, 65% отбелязват, че промяна няма да настъпи.
По сектори картината за бъдещо наемане на работна ръка е следваната: в производството нетната прогноза на работодателите е +16%, във финансите, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги +14%, за търговията на едро и дребно - +11%. Същевременно в четири сектора се очаква намаление на заетостта: строителство (-12%), земеделие (-2%), публичен и социален сектор (-3%), хотели и ресторанти (-9%). В минна индустрия и транспорта се запазва сегашната ситуация.
Какво се случва в регионите? Работодателите са с позитивни нагласа в Пловдив (+9%), София (+8%), Варна (+4%), в Русе тенденцията е отрицателна /-3%/, както и в Бургас / -4%/.
Въпреки кризата България ще бъде привлекателна за чужди инвестиции през следващите 3 - 5 г.тъй като работната ръка продължава да е евтина.
Според експертите най-търсени ще бъдат следните професии: инженери, IT специалисти, медицински кадри и мениджъри. Един на всеки седем българи е склонен да напусне страната, отбелязват от Manpower.
В Европа в момента са обявени 3 милиона свободни позиции, а до 2025 година те ще продължат да се увеличават.
В изследването са проучени 757 работодатели в пет най-развити икономически региона: София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg