EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

120 хиляди излишни работни места в администрацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

120 хиляди излишни работни места в администрацията

mail16:15 | 16.09.2010прегледи 1066 коментарикоментари 0


Протестите срещу различните реформи в самата си същност са реакционни, казва Иван Костов за предаването сутришния блок на bTV.


Водещ: Вестник „Труд" днес съобщава, че разполагайки с чернови вариант на проектобюджет 2011 пенсии и заплати остават във фризера, но тези дни ми се струва, че вие развивате една по-тревожна версия и прогноза, че всъщност ще има намаляване на заплатите и това ще се наложи заради неизвършена административна реформа. Стоите ли все още зад тази прогноза категорично?
Иван Костов: Аз казах, че на места започна намаляване на заплати, поради обстоятелството, че нуждата от съкращаване на бюджетни разходи и правото, което е дадено на правителството да намали с 20% текущите разходи, просто на много места там, където не са осъществени реформите, води до намаляване на всички текущи разходи.
Водеща: Какви са тези сектори, къде са намалявани заплатите?
Иван Костов: Аз съм чул за Софийския университет, чул съм за някои общини, чул съм за принудителни отпуски, например един ден в седмицата, за да може да се направят икономии на фонд „Работна заплата" по общини. Такива неща.
Водеща: Което е намаляване на заплати.
Иван Костов: Такива неща се чуват непрекъснато, поне такава информация идва в Народното събрание.
Водещ: А като прогноза? Това е по-лошо и от криза, между другото?
Иван Костов: Вижте, нашето мнение за бюджета ще бъде съставено на базата не на тези публикации, ние ще направим собствен анализ и ще видим самите, истинските числа. Ще видим обосновките и тогава ще решим какво е мнението ни. Но нека да не забравяме, че първи алармирахме за това, че бюджетът може да бъде изграден на нереално висока база, т.е. че няма да отчете реалното състояние на икономиката и заради това призовахме да се изтегли тази бюджетна процедура, да се направи нова преценка за това какви са реалните обстоятелства в икономическия оборот, за да може да е ясно и какви данъци трябва да се очакват реалистично погледнато.
Водеща: Ще имат вот на недоверие. Политическите партии, които смятат да внесат такъв вот на недоверие към управляващите още не са се обединили около една тема. Вие обаче, ако трябваше да обявите темата, за която трябва да бъде обявен вот на недоверие към кабинета „Борисов", каква щеше да е тя?
Иван Костов: Знаете ли, за вота на недоверие аз искам да обърна внимание на следното обстоятелство. Винаги при вот на недоверие тези, които искат вота на недоверие застават отпред, т.е. водачите на политическите формации застават отпред. Аз не виждам единия водач на политическа формация. Г-н Ахмед Доган го няма. Миналата седмица излезе информация, че той е в Истанбул и това бе свързано с обстоятелството, че го търсят да му връчат акта от данъчната проверка, която му е извършена, данъчната ревизия персонално.
Водещ: И ние не го виждаме. Питахме дали е холограма. Вчера г-н Местан каза - моля ви, от плът и кръв си е.
Иван Костов: Да, но въпросът е къде е при мотивировката на вота. Самото обстоятелство, което вие казвате, че не може да се намери сечение. Аз, ако позволите, бих бръкнал малко по-надолу. Това, което препятства искането на вота е обстоятелството, че остатъците от тройната коалиция в парламента - БСП и ДПС практически искат да консолидират вот на такава антиреформаторска реакционна основа, на каквато те управляваха страната.
Ще дам пример веднага със здравеопазването. Вижте какво казват те - дайте да дадем на здравеопазването нужните пари, защото то така или иначе не може да се справи с нещата. Това е същата политика, която осем години се води там. Вместо да бъдат завършени реформите, и то специално реформата в болничното здравеопазване се наливаха пари...
Водещ: Вие сте доволен от здравната реформа във вида, в който сега я наблюдаваме?
Иван Костов: Аз не съм доволен. Нашата атака е обратно. Ние искаме реформи и тогава да бъдат дадени парите. Първо реформите и след това парите. А те казват - дайте да направим същото. Това е опит да бъде консолидирано недоволство, но на базата на желание да бъдат компрометирани реформите. А всъщност какво са реформите - реформите са всеки лев на данъкоплатеца да носи максимален ефект, да кара администрацията да работи така, както работите вие - интензивно, сериозно. Това е всъщност реформата. реформата е да се въведе в България и да се спазват европейските правила, европейското законодателство.
Водеща: Виждате ли началото на тази реформа сега, откакто Анна-Мария Борисова зае този пост на здравен министър?
Иван Костов: Аз виждам неизпълнение и се присъединявам към оценката, която направи вицепремиерът в парламента, че те са забавили и не са изпълнили това споразумение - реформи срещу пари. Ако говорим специално за това, т.е. отговаряйки на вашия въпрос, нашият натиск е да има реформа. Ние искаме да се реформира страната и тогава казваме, че ще се решат нейните проблеми.
Водещ: Въпросът беше ако трябва вие да оформите вот на недоверие или хайде да не звучи така рязко, но ако трябваше вие да посочите критики, в коя сфера точно щяха да са?
Иван Костов: Нашите претенции са - да се прави реформа, да се съкрати администрацията.
Водещ: Съкращаване.
Иван Костов: Разбира се, тя е раздута изключително много в тези последните осем години, когато на партизанска основа, т.е. за да бъдат намерени места, бяха създадени огромен брой, някъде около 120-130 хиляди излишни работни места в условия на автоматизация, на компютъризация на административните дейности. Там има революция.
Водеща: Добре. Но това го казват и управляващите.
Иван Костов: Вижте. Има революция в управлението, има революция в обработката на данни и в обработката на информация. Нали знаете, че има революция. Ето и вие показахте част от тази революция сутринта. А къде е революцията в българската администрация? Тя трябва да се случи. Това означава, че трябва да се направят тези реформи и без тях България няма да се...
Водеща: А правят ли се?
Иван Костов: Е, не се правят. И това е моят отговор. Нашата претенция е това да се направи, да се събере смелост и да се направят тези реформи. Това искаме ние.

Водещ: Вие не бяхте ли доволен всъщност от това, което отчете при доклада, който пред вас шефовете на приходни агенции направиха като резюме? Първо имахте песимистични очаквания, но явно са ви обнадеждили.
Иван Костов: Взети са мерки, не може да се отрече, че са взети мерки и то специално от НАП и от митници. Преодолени са някои от негативните тенденции, специално при облагането с акцизи. Това трябва да се вижда и трябва да се насърчава администрацията, когато постигат тези успехи.
Водещ: Танов трябва да бъде насърчен?
Иван Костов: И Танов, и Красимир Стефанов трябва да бъдат насърчени, защото те се движат в правилна посока. Въпросът е дали ще успеят докрай. Трябва да чуем... И тази седмица ние ще изслушваме вече бюджетите на НОИ и на НЗОК, където са най-големите проблеми.
Водеща: След вашата реплика за заспиващата или заспалата икономика, Бойко Борисов мисля за пръв път се върна към времето преди управлението на тройната коалиция, когато управлявахте вие и той нарече, че там общо взето е заровен...
Водещ: ... проблемът и последствията. Прехвърли към вашето управление, че то не е с този имидж, който му придавате.
Иван Костов: Вижте, срещу това стои постигнатото. Постигнато е удвояване на БВП, утрояване на средната работна заплата, учетворяване на пенсиите.
Водеща: Добре. Изненадвате ли се, че той хвърли камъни във вашата градина, там, преди повече от осем години?
Иван Костов: Наистина платено с висока безработица, но това е постигнато. Ние казваме, че това е направено. Що се отнася до тези камъни, вижте, има реакционен опит да се прередактира и да се преформулира вота на хората. Вотът на хората за ГЕРБ беше даден да спрат тройната коалиция, да изкарат на светло нейните злоупотреби и те да си получат заслуженото за тези злоупотреби затова, че не са въвели правилата, че не са спазвали правилата, че са спрели достъпа...
Водеща: Да, но сега един от партньорите на ГЕРБ...
Иван Костов: Вижте, опитът да се преформулира този вот на хората, като се каже, че вотът е бил, за да бъде търсена сметка за преди десет години какво е правено, според мен е много неплодосен.
Водещ: Кой го прави?
Водеща: Волен Сидеров поиска акция, операция „Възмездие"?
Иван Костов: Точно така.
Водещ: Да се проверят вашите лични сметки в чужбина.
Иван Костов: Аз нямам никакви сметки и ще дам всякакво разрешение да проверяват всичко, където искат да отидат.
Водещ: Това е искане за операция и акция срещу Иван Костов?
Иван Костов: Разбира се. Нека да има акции, но акциите срещу мен са вече девет години. И нищо не се е видяло в тези девет години. Вие сте живи свидетели за това, че девет години се рови и се търси и няма нищо, защото реално нищо няма. Аз нямам сметки. Аз съм готов да дам документ, какъвто иска българската полиция и да отида навсякъде по света и на Шейселските острови...
Водещ: Във всяка една банка...
Иван Костов: Във всяка една банка. Ще дам генерално пълномощно да се извадят моите сметки. Но нека да го направят това и другите. Нека го направи Доган, нека го направят всички. Вижте, няма лошо в това да се търси чистотата в политическия живот, да се търси чистота в поведението на политиците, да се търси доказателство или да се опровергават съмнения за изкористяване на участие в политиката. Това е абсолютно нужно на обществото.
Водеща: Има ли нещо нечисто според вас в искането за тази операция „Възмездие"?
Иван Костов: Но това е опит да се прередактира, да се преформулира вотът на хората. Един вид Бойко е избран не за да отдаде дължимото на БСП, НДСВ и ДПС, а да търси някакви корени, да търси отново това, което не намериха...
Водещ: Кой премодулира...
Иван Костов: Това е реакционно, защото базата, върху която стъпва, е същата база, на която са и гръцките протести. Каква е базата на гръцките протести - комунистите организират протестите срещу банките, срещу реформите, това е същата реакционност върху която стъпва и „Атака", това е връщане назад, това е опит да се консолидират всички сили, които са срещу реформите, но ако някой консолидира тези сили, това ще бъде естественият водач на противопоставянето на реформите в България в последните 10-15 години, а това е президентът Георги Първанов. Той винаги е бил против реформите, той винаги се е противопоставял с всичките инструменти, с които е разполагал, като опозиция, като президент и т.н. Тоест, ако някой консолидира анти рeформаторския вот, няма да бъде нито Волен Сидеров, нито Бойко Борисов, ще бъде президентът Първанов.
Водещ: Това е логичният...
Иван Костов: Разбира се, че е така. Т.е. помага се наистина да се роди алтернатива, но това не е истинската алтернатива.
Водещ: Волен Сидеров помага ли по този начин, осъзнато ли е?
Иван Костов: Нека... Изяснявайте, аз не мога да гадая. Това, което се случва в момент, в който хората са готови да приемат отново реформите и ги искат и са заделили пари, и има 1.2 милиарда в Здравната каса и те чакат усилията да се промени тази здравна система, за да даде качествено и достъпно здравеопазване на всички, в този момент, в който хората са готови за реформи, отсреща се надига вълната срещу реформите. Но няма друг изход за България, това трябва хубаво да го разберат и зрителите ви да чуят - няма път през отказа от реформи. Защото България беше приета не достатъчно подготвена в ЕС.

Водещ: Какво си говорихте с Бойко Борисов. Имаше много предположения и спекулации в деня, в който ви засякоха в НС. Някои твърдяха, че се договарят постове за ниво в митниците, за заместник-шеф, може би нещо друго сте си говорили или е тайна?
Иван Костов: ГЕРБ не договаря с нас такива неща, поначало, ако ГЕРБ иска, предлага на който преценява, че може да свърши работа и се разбира с тях. От страна на ДСБ не е точно такава политиката на СДС, ние сме разрешили на хората сами да решават дали да поемат ангажимент да участват и да помагат в управлението или да не го правят. Но те не се договарят с нас. Защото който и да отиде в управлението от нас, не изпълнява нашата програма и не отива там като политически представител. Точно заради това няма никакви преговори и не може да има.
Водеща: Какво си говорихте все пак? Какво си казахте?
Иван Костов: Анализирахме...
Водеща: Освен ако не е нещо лично...
Иван Костов: Моля ви се, напълно отговорна държавна тема. Премиерът поиска мнението ми за изслушването и специално за това доколко реалистични са прогнозите, върху които се базират заключенията за резултатите в края на годината за приходите. И на практика аз там му споделих всички тези неща, които споделих и по време на комисията, защото той не е участвал в изслушването, аз му казах къде точно в прогнозите ние се съмняваме, че те ще се случат и че това може да донесе нови рискове за неизпълнение на приходите. И това са т. нар. 13-та заплата, това е увеличаващият се износ, който ще изисква още по-голямо възстановяване, неясна схема на възстановяване, самата технология при възстановяването не беше изяснена.
Водещ: Не трябва да има 13-та заплата, така ли?
Иван Костов: Не. Те казват, че ще има, но ние очакваме, че няма да има, защото аз например водих след това разговор с министъра на финансите и го попитах - ще позволи ли Министерството на финансите 13-та заплата на администрацията и той каза - откъде да ги взема тези пари. Т.е. очаква се 13-та заплата да даде корпоративният, т.е. бизнесът да даде.
Водещ: Но бюджетът не.
Иван Костов: Но доколкото знам, и бизнесът няма да даде 13-та заплата. Тоест ето такива прогнози бяха обсъждани, защото върху тях се крепят изводите дали ще бъдат събрани приходите или не. Това беше темата на нашия разговор. Но от друга страна, аз му казах, че нашите сигнали, нашият натиск да се вземат мерки срещу проявяващия се риск да не се съберат приходите, който е от юни месец, този натиск е дал резултат и ние не можем да не сме доволни от това, което все пак се случва, нали, разкриването на акцизна контрабанда, акцизни стоки, въвеждането на много системи за следене и т.н.

Със съкращения

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg