EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София отвръща на Mall-манията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София отвръща на Mall-манията

mail17:30 | 20.05.2010прегледи 2256 коментарикоментари 2


Мира Лазарова
Общината София обмисля „ответен удар” срещу мол-манията, която е завладяла софийските граждани през последните месеци.
Както е известно в София бяха открити в рамките на седмици два огромни мол центрове – Serdika Center  и The Mall , които продължават да привличат огромно количество купувачи – от деца до хора на средна възраст.
Така постепенно западат традиционните търговски улици на града, както и се формира нова култура на пазаруване и развлечения – мол културата, оплакват се феновете на старите търговски порядки.
В стремежа да запази търговската слава на старата част на града Софийска община смята да възроди търговския имидж на три важни улици – бул. „Витошка”, ул.„Пиротска” и ул. „Граф Игнатиев”, казва главният архитект Петър Диков.
До месец и половина общината започва превръщането на бул. „Витошка” в истинска пешеходна търговска зона, съобщи още той.
През юли ще бъде спряно движението на трамвая  от спирката при НДК до ул. "Алабин". Причината е изграждането на втория лъч на метрото в посочения участък, но и след приключването му, трамваите по булеварда повече няма да бъдат възстановени и така той изцяло ще се обнови, като ще предлага само развлечения и магазини.
„Витошка” ще придобие изцяло завършен вид през 2011 година, е планът на общината.
Следващата улица, която ще стане напълно пешеходна и търговска е „Пиротска”. Нейната модернизация ще бъде съчетана с изграждането на първия от поредицата подземни паркинги в София.
До края на годината започва основна реконструкция на тази част от града, като целта е районът да се превърне в една от пешеходните търговски зони на централната част на стара София. 
Най-големите проблеми ще има реконструкцията на „Граф.Игнатиев”, за да се превърне тя в пешеходна и търговска зона, тъй като инвестициите за това ще бъдат значително по-големи, а засега общината не разполага с тях.

Мол или малка софийска улица

Възможно ли е три търговски улици да спрат популярността на моловете и тяхната привлекателност за хората?
Мнозина експерти предричат, че битката ще е неравна. Наистина през 2010 се очаква потреблението в страната да се свие още и да започне възстановяването му едва в края на годината, но мол-реалността не може да бъде подценявана.
Мнозина предвиждат, че битката ще се води между нови  молове /Serdika Center  и The Mall/  и стари /City Center Sofia (CCS) и Mall Sofia открити преди четири години/. А тя вече започна. Според данни в първите две седмици след откриване на нови молове старите губят клиенти и наематели, които получават по-изгодни оферти както за
покупки така и за наемни отношения.
Какво биха предложили трите търговски улици? Магазини, които в по-голямата си част не могат да отговорят на нивото, което предлагат търговските центрове, управлявани от големи специализирани компании.
Плюс това улиците продължават да държат неоснователно високи наеми /бул. "Витоша" и "Графа" - 60-100 евро/кв.м) в сравнение с търговските центрове.
Истинското предимство на улиците е тяхната открито пространство за забавление, което биха предлагали, ако движението там се забрани изцяло, нещо на което разчита и общината при този проект.
Общината разчита също така и на уникалността на улиците и възможността човек не толкова да пазарува, да се забавлява и разглежда архитектурата на стара София. Особено показателно в това отношение са старите сгради не само по „Пиротска”, но също така по ул. „Цар Симеон”, цар „Борис”.

Моловете в България

София:Serdika Center,The Mall, Сity Center Sofia,Mall Sofia 

Варна: Phoe Mall и Mall Varnа
Пловдив:Mall Plovdiv
Бургас:Burgaz Plaza
Стара Загора:Park Mall
Русе: Mall Rousse /отваря врати през октомври/


 
Коментари
 
мен, - 20-05-2010 г. 17:49:51

всяко чудо за три дни.На мен лично не ми дреме кое откъде купувам, стига да не е неоправдано ... скъпо.

хаха, - 20-05-2010 г. 17:52:13

моловете са за селските пръчки само, нормален човек няма в да даде впъти пари повече за нещо, което знае, че не струва толкова, само за да пълни гушата на някой си.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg