EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

София: Нова система за регистрация на коли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: Нова система за регистрация на коли

mail09:35 | 05.01.2015прегледи 1127 коментарикоментари 0


От днес се въвежда нова система за регистрация на моторните превозни средства. Общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ. До момента автомобилът се регистрираше първо в КАТ, а след това собственикът беше задължен да го обяви и пред данъчните власти в съответната община.

От днес нито фирмите, нито гражданите имат ангажимент да подават данъчни декларации към общината за придобиването или продажбата на моторно превозно средство. Това каза в предаването "Преди всички" Дончо Барбалов – заместник-кмет по финансите в Столичната община.

Той уточни, че това е една мярка, за която от Столичната община настояват от много време. Барбалов се надява с промяната да се постигне по-добър контрол и по-добра събираемост на данъците.
Той обясни и какво се случва с колите, които са регистрирани в КАТ, но не и в общината:

Тези коли ние ще ги открием. Дори провеждаме кампания за деклариране на такива автомобили и се надявам в най-скоро време техните собственици да се явят в данъчните служби и да ги декларират. В Столичната община въведохме преди повече от година връзка с техническите прегледи, в резултат на което много такива автомобили бяха декларирани. Имаме около 5 милиона лева по-добра събираемост от въвеждането на тази мярка.

Според Дончо Барбалов през последната година броят на недекларираните в общините превозни средства силно е намалял.
Заместник-кметът подчерта, че се запазва необходимостта от подаване на данъчна декларация в службите "Местни данъци и такси" за тези хора, които са придобили МПС в резултат на наследство, когато има повече от един собственик на превозно средство или собственикът има отстъпка от данъка.
Той съобщи, че данъчната кампания в София тази година ще започне в началото на февруари, месец по-рано от досегашната практика, за да има повече време гражданите да се възползват от отстъпките:

Тази година очакваме добри приходи от данъците. Минала година имахме около 20 милиона по-добри приходи, тази година се надяваме тенденцията да се запази. От моторните превозни средства разчитаме на приходи в размер на 80 милиона лева, което ще помогне на града да подобри състоянието на пътната инфраструктура.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg