EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София връща контрола си над Общинска банка АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София връща контрола си над Общинска банка АД

mail11:31 | 13.05.2010прегледи 2509 коментарикоментари 0


Общинското дружество ВиК ЕАД е спечелило на втора инстанция делото срещу продажбата на 2.32% от акциите на Общинска банка, съобщи Софийското кметство. Ако и Касационният съд потвърди това решение, Столична община ще си върне пълния контрол над банката.
Фирми, свързани с предприемача Христо Ковачки притежават  25.5% от собствеността на трезора, но по устав решенията на институцията се взимат с квалифицирано мнозинство от две трети.
Още от миналата година Столична община се опитва да си върне контрола върху Общинска банка АД, като първоначално идеята бе да откупи дела на Ковачки, но последният поиска 100 млн.лв.
Акционерите на банката са Столична община с 67.0%, 18 общински фирми и търговски дружества са с 30.1%,  18 други общини от страната притежават  2.9% от банката.

Общината загуби контрола си върху банката, когато нейните две дружества - ВиК ЕАД и "Пътища и съоръжения", продадоха без съгласието на Общинския съвет дела си в нея. ВиК ЕАД прехвърли акциите си през 2002 г. на фирмата "Софстрой", в която тогава собственост имаше и общината.
По-късно "Софстрой" продаде акциите на фирмата "МАХ 2003" - собственост на Ковачки.
През 2008 общинският съвет смени ръководството на ВиК и дружеството заведе исковете срещу "Софстрой" и "МАХ 2003" за разваляне на сделката.
На първа инстанция - Софийския градски съд - жалбата беше отхвърлена, но Софийският апелативен съд се произнесе в полза на общинската фирма.
Според съда сделката между "ВиК" и "Софстрой" е нищожна, тъй като при подписването й прехвърлените акции не са съществували. Общинската фирма е имала само временни удостоверения, че ги притежава, и точно тях е продала на "Софстрой". Според съда това може да стане едва след издаването на акциите.

Общинска банка АД вписа в търговския регистър увеличение на капитала си от 9.84 млн.лв., с което акционерният капитал на институцията става общо 34.84 млн. лева, а собственият достига 73.1 млн. лева, съобщиха от банката днес.

В предвидения 6-месечен срок, от датата на обявяване на поканата до тях – 29.10.2009 г., акционерите са записали и внесли средствата по новата емисия, пропорционално на притежаваните от тях акции преди увеличението, като по този начин структурата на акционерната собственост се запазва почти непроменена.

В увеличението на капитала от общо 35 акционери са участвали 21 между които всички с участие на капитала над 1%.
Нарастването на капитала на Общинска банка АД увеличава нейната капиталова адекватност с над 200 базисни пункта. Това ще позволи на Банката разширяване на кредитната й дейност за обслужваните от нея клиенти – общини, големи корпоративни клиенти, малки и средни предприятия и граждани в разполагаемата клонова мрежа от 95 поделения в страната и повишаване на ефективността от дейността й.


Тагове: банка, община
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg