EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София вече с е-система за адресна регистрация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София вече с е-система за адресна регистрация

mail09:20 | 18.05.2022прегледи 1193 коментарикоментари 0


От 9 май 2022 адресната регистрация е напълно дигитализирана за всички 24 райони на Столична община. София започна пилотното поетапно въвеждането на адресна регистрация в различни райони като част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за привличане на нови технологии и развитие на дигитализацията в предоставяните услуги за гражданите и бизнеса.

Смяната на адресна регистрация отнема около 10 минути и изисква облачен електронен подпис, предоставян от някои компании, одобрени от Комисията за регулиране на съобщенията, каза зам. кметът по дигитализацията на Столична община Генчо Керезов. За да бъде още по-лесно са нужни и законови промени, защото така ще отпадне изискването за снимка, сканирано копие на нотариален акт, декларация за съгласие – ненужни за тези цели вече документи. С оптимизацията на законодателната рамка множество процеси по услуги, предоставяни от община за гражданите, ще се случват още по-бързо и ефективно, уточни също Керезов.

Столичният общински съвет се обедини единодушно около решението системата да се въведе навсякъде поетапно с одобрен график и напълно безплатно, за да свикнат гражданите с услугата. В рамките на няколко месеца всеки четвърти гражданин, който е използвал тази услуга във всеки въведен пилотно района, го е направил електронно през портала. За отрицателно време направените досега електронни заявки през новата система са няколко пъти повече отколкото тези в цялата община за последните 6 години. 

Служителите в районните администрации работят с административния модул. Обучението на служител трае между 15 и 30 минути, което прави внедряването на работния процес със системата за административните звена плавно и бързо. Голямото предизвикателство пред Столична община е през следващите години да свържат всички електронни услуги, които предлага, в една обща рамка", каза още зам.-кметът по дигитализацията на Столична община. Всичко това е заложено в Стратегията за дигитална трансформация на София, която е приета през 2020 и има 7-годишен хоризонт.

Може да смените вашата адресна регистрация напълно свободно оттук: https://address.sofia.bg/bg, а видео с подробни инструкции можете да откриете тук.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg