EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София: Безплатен подземен музей

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: Безплатен подземен музей

mail08:15 | 28.05.2013прегледи 613 коментарикоментари 0


Отворено за посетители е археологическото ниво на базиликата „Св. София“. Музеят под базиликата и организираната временна експозиция ще бъдат достъпни за граждани от 9 до 17 ч. без почивен ден, като през първия месец посещението ще бъде безплатно. Поради спецификата на музея разглеждането му става по-бавно и се извършва на групи до 8 човека. Временната експозиция представя историята на главния некропол на Сердика, както и на трите по-ранни църковни сгради, които се виждат, след направената реставрация под базиликата. Това е 18 века история събрани на едно място. Изложбата е допълнена от мултимедийни презентации, показващи различни любопитни кадри, свързани с базиликата, както и холограми, пресъздаващи находки, разкрити при проучването на това място през годините.

Базиликата „Св. София“ – един от четирите символа върху столичния герб и археологическото ниво под нея са един от най-значимите и важни проекти в областта на културно-историческото наследство за устойчивото развитие на столичния град. След дълги години работа по проекта на голям екип от археолози, историци, архитекти и реставратори, столичани и гостите на столицата ще имат възможност да се докоснат до богатото археологическо наследство на София.
През последните 15 години Столична община е вложила около 2 млн. лева. за строителни, ремонтни и реставрационни дейности за покрива, южния и централния кораб на храма, за подмяна на съществуващата подова настилка с нова стоманобетонова плоча и за укрепване на археологическите останки в сутеренното ниво.
С финансиране от Дирекцията по Вероизповедания към Министерски съвет е изпълнена реставрация и консервация на гробниците и експонираните археологически останки от трите по-ранни църкви на това място. През последните три години средствата са общо 2.4 млн. лева.
От Министерството на културата - бенефициент по ОП „Регионално развитие” към МРРБ, беше възложено изпълнение на комуникационното обзавеждане, всички електро и климатични инсталации на подземния музей, общо на стойност 560 000лв.
С Решение на Министерски съвет подземното археологическо ниво е предоставено за управление на Столична община за срок от 10 години.
Източник и снимки: Столична община
zoom_sss


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg