EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София: 20 млн. лв. за снегопочистване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: 20 млн. лв. за снегопочистване

mail16:07 | 25.11.2015прегледи 1209 коментарикоментари 0


В рамките на периода до края на 2015 година има отделени 1,8 млн. лв. за снегопочистване на София, а за 2016 година в проекта за бюджет и план сметка са заложени около 20 млн. лева, което е малко повече от миналата година. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от Фокус. Според нея от финансова и техническа гледна точка зимният сезон е обезпечен. Тя уточни, че са готови общо с над 300 машини в зимния сезон, като има изискване по договори, ако е необходимо да се наеме допълнителна техника.

„Около 20 000 тона соли са налични. На територията на СО работят общо 12 фирми по поддръжка на уличната мрежа. Това, което за мен е изключително важно е изискванията към тях”, поясни тя. Кметът на Столична община подчерта, че санкциите в новите договори са чувствително завишени. По думите й, всички автомобили са снабдени с GPS-система, така че може да се проследява в реално време движението на машините, но самите фирми трябва да преценяват обстановката и да започнат работа навреме, но не по-рано, тъй като това би означавало да се осоли асфалта, без на него да има достатъчно сняг и след това да се прибегне към ремонти и пълнене на дупки.

Заместник-кметът на Столична община по направление "Зелена система, екология и земеползване" Мария Бояджийска допълни, че контролът върху фирмите по чистота се осъществява пряко от Столичен инспекторат, както и досега. Тя уточни, че са увеличени санкциите, които на някои места са два или три пъти по-големи, до пет пъти и ще се налагат веднага при установяване на нарушение. По думите й, срокът, който се залага за всяко едно отстраняване на нарушение, е определен в договора и при неговото неспазване санкцията се налага отново с коефициент на тежест 1,2.

Според нея това ще увеличи качеството на услугите, ще намали всякакъв вид нарушение и неизпълнение по тези договори и ще улесни работата на инспектората. „Санкциите са като абсолютна стойност глоба. Над 50 вида са санкциите. Ежедневните дейности, които се изпълняват са такива по събиране и почистване”, допълни Бояджийска. Тя поясни, че контролът се осъществява в реално време чрез GPS-системите, а при останалите дейности, които са ръчно метене, той се осъществява на място чрез инспектората.

Йорданка Фандъкова коментира и пораженията след урагана в столицата, като посочи, че са били тежки, но не е имало сериозно пострадали хора. По думите й, материалните щети са доста сериозни, но изчисления за тях все още няма. Фандъкова уточни, че над 500 са били сигналите за щети вследствие на силния вятър в събота, а в неделя над 720. По думите ѝ, в неделя са работили над 30 екипа денонощно от различни служби – аварийно-спасителното звено с 4 екипа, столичният инспекторат, почистващите фирми, фирмите по ремонт на уличната мрежа. Част от щетите са свързани със светофарите, паднали билбордове и надвиснали ламарини на покриви на сгради.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg