EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Софийска вода": 54 млн.лв. дълг на абонати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Софийска вода": 54 млн.лв. дълг на абонати

mail10:55 | 28.12.2011прегледи 616 коментарикоментари 0


С парите, които дължат битовите абонати на "Софийска вода" - над 54 млн. лв. може да се построи повече от 35 километра нова канализация, сочат данните, предоставени на БТА от дружеството. Делът на задълженията на домакинствата от общите дългове към дружеството, които са близо 62 млн. лева, е 88 процента.
Преди месец от дружеството изчислиха, че ако парите от дългове се съберат с тях може да се реконструират 220 километра водопроводи. От тази година "Софийска вода" предприе нова мярка към длъжниците си - масирани акции срещу тях с поредица от законово позволени мерки. През лятото 200 домакинства с дългове от по над 2 000 лева бяха посетени от сформирани екипи, за да им бъде спряна вода, но значителна част от тях сключиха споразумения за разсрочено плащане на дълговете си. През ноември подобна акция беше предприета срещу 1 000 длъжници с неплатена вода за над 1 500 лева, като от дружеството посочиха, че подобна мярка ще се превърне в практика. Общо 5 000 са делата срещу нередовни платци, които са заведени в съда. От дружеството припомниха, че това са най-крайните мерки, които предприемат срещу длъжниците им. Първоначално напомнянето е с писма и кратки съобщения, а на тези, които са забравили да платят две сметки или вече са с над 30 лева дълг им се напомня с телефонно обаждане.
В резултат на предприетите мерки за събиране на дълговете до ноември в дружеството са постъпили почти 900 хиляди лева от парите, като с близо 286 хиляди лева са намелели дълговете на домакинства.
Задълженията на юридическите лица към дружеството са малко над 12 процента от общите дългове.
Най-големите длъжници на "Софийска вода" са държавното дружество "Врана" ЕАД, "Хемус Ер" АД и басейнът в столичния квартал "Люлин". Сред длъжниците е и Областният диспансер по белодробни болести. Със значителен дял на задълженията към водоснабдителното дружеството са и няколко районни администрации в София, но парите не се дължат за водоползване в общинските сгради, а заради неплатени сметки в общинските жилища, които са към районите. Част от задълженията са и от общински търговски обекти, които са под наем и наемателите им също не са си плащали водата.
От дружеството посочиха, че очакват да има решение на поставен въпрос от няколко години - уреждането на статута на жилищата в зоните с компактно ромско население с цел поставянето на измервателни уреди, за да се отчита постъпващата вода. Прекъсването на водоснабдяването към тези територии също не е решение на проблема, тъй като в тях има и коректни абонати на дружеството. В отговор на въпрос относно общия дълг на всички абонати в квартали, където има и зони с компактно ромско население, от "Софийска вода" посочиха, че той надхвърля 3 милиона лева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159