EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сорос: Еврото остава под въпрос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сорос: Еврото остава под въпрос

mail11:14 | 22.02.2010прегледи 671 коментарикоментари 1


Временна помощ би била достатъчна, за да спаси Гърция, но по-големите проблеми, пред които е изправена Европа, оставят бъдещето на еврото под въпрос, пише американският инвеститор милиардер Джордж Сорос в статия, поместена в електронното издание на Financial Times.
Сорос посочва, че ЕС се нуждае от по-задълбочен контрол и приспособяване на институциите за оказване на помощ при определени условия. Според него е необходим добре организиран пазар на еврооблигации.
Временна помощ би била достатъчна за Гърция, но остават Испания, Италия, Португалия и Ирландия. Заедно те са твърде голяма част от еврозоната, за да им бъде оказвана помощ по този начин, казва Сорос. 
След оцеляването на Гърция бъдещето на еврото остава под въпрос, твърди той.
Бюджетният дефицит на Гърция нарасна до 12,7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2009 г., което е доста над определения от ЕС праг от 3 процента. Страната се ангажира да намали дефицита си до 8,7 на сто от БВП през 2010 година.
В събота германският седмичник Spiegel съобщи, че министерството на финансите на Германия разработи план, според който държавите, използващи еврото да предоставят финансова помощ между 20 и 25 млрд. евро ($ 27-33,7 млрд. ) на Гърция.
Финансовото министерство обаче отрече тези твърдения.



 
Коментари
 
Diana Ivanova - 22-02-2010 г. 11:52:59

Докъто почти цялото производство на стоки е извън Европа и страните членки ще има опасност за еврото ,защото непроизводителността води до безработица и липса на приходи за държавата.Трябва да се гарантира определен % собствено производство за всяка държава членка и реинвестиции,

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg