EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Созопол вдигна имотния данък със 130%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Созопол вдигна имотния данък със 130%

mail09:05 | 29.12.2015прегледи 2437 коментарикоментари 0


Общински съвет на Созопол прие промяна в в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на територията  на общината, като размерът на данъка върху недвижимите имоти се определя в размер на 3.5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. Данъкът върху недвижими имоти не е променян от 2008 година. Така собствениците на хотели, вили и апартаменти ще плащат по-висок данък сгради от 2016 година, увеличен с 130%.
Според кметската управа високият данък ще засегне основно собственизи, които претежават имоти, но не живеят постоянно в града. С увеличението на данъка се очаква в местната хазна да влязат 2,5-3 млн. лв., които освен за социални функции ще се използват и за покриване на краткосрочни дългове.
Община Созопол изпълнява вече осем години и изключително амбициозна социална програма – на родителите на новородените деца, с постоянен адрес в Общината се изплащат помощи в размер на 2 000 лева, посещението на детските градини и ясли е безплатно, възрастните хора от всички селища ползват услугите на домашен социален патронаж при заплащане само стойността на вложените хранителни продукти, безплатни за всички жители са и погребалните услуги, аргументира се общината. За финансовото обезпечаване на тези мероприятия  са необходими средства, които община Созопол осигурява в по-голямата им част от собствени приходи – данъци, такси и цени от предоставени услуги. Имайки предвид инфлационните процеси и в тази връзка повишаване на цените на стоките и услугите, се налага повишаване на размера на данъка върху недвижимите имоти, който размер е гласуван от Общински съвет Созопол през 2008 г и оттогава е без промяна, се уточнява още в мотивите за промяна на наредбата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg