EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Смъртността при ко-вируса по-малка заради БЦЖ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Смъртността при ко-вируса по-малка заради БЦЖ

mail11:30 | 09.04.2020прегледи 9432 коментарикоментари 0


Специалисти от болницата "Джонс Хопкинс" в САЩ установиха, че смъртността от Ковид-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи в. "Дейли мейл".
Учените са отстранили фактори като икономическо развитие на държавите и процента на възрастните от населението, които биха променили резултатите. Те са се спрели на смъртността на един милион жители във всички държави, за които има достатъчно данни - 50-те с най-много случаи на заразяване. Връзката между ваксинацията с БЦЖ и по-ниската смъртност е "видима".
За да намалят отклоненията, свързани с диференцираните криви на епидемията в различните държави, специалистите са се спрели на дните след обявяването на стотния заразен с новия коронавирус и така са правили сравнения на смъртните случаи и ваксинационните програми с БЦЖ.
Средната смъртност е варирала значително и според икономическото класиране на държавата. За държавите с нисък среден доход, висок среден доход и висок доход тя е съответно 0,4, 0,65 и 5,5 на милион. По-високата смъртност в богатите държави според учените "противоречи на интуицията". Те не могат да я обяснят, но напомнят за предишни изследвания, според които смъртността от дихателни болести сред по-бедните обикновено е по-висока заради различни социодемографски и икономически рискови фактори. Известно е, че болестта Ковид-19 е по-опасна за хората над 65-годишна възраст, а те са по-малко в по-бедните държави.
Учените предупреждават резултатите им да се възприемат внимателно, защото има няколко неща, които може да ги изкривяват.
"Въпреки тези възражения, обратната връзка между икономическото положение и смъртността от Ковид-19 и силната екологична връзка с ваксинирането с БЦЖ са интригуващи" - пишат учените.
Статия за изследването е публикувана в сайта MedRxiv, но не в списание, което изисква резултатите да бъдат проверени от професионалисти.
Предишни изследвания установиха, че стогодишната ваксина против туберкулоза БЦЖ (Бацил на Калмет-Герен) укрепва имунната система. Как точно става това, не е известно, но вероятно тя засилва вътрешните имунни механизми. Сред т.нар. допълнителни ефекти е и по-голямото предпазване от дихателни болести, което е признато от Световната здравна организация.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg