EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Смолян: Нулеви добиви от пчелен мед

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Смолян: Нулеви добиви от пчелен мед

mail09:05 | 05.10.2018прегледи 682 коментарикоментари 0


Изключително слаби, почти нулеви са добивите от мед от пчелините в Смолянска област, съобщиха от местното сдружение на пчеларите. На пазара трудно се открива родопски мед от новата реколта, която е оскъдна заради лошите метеорологични условия. Дъждовното и прохладно лято е повлияло благоприятно на добивите от горски гъби, отчитат от пунктовете за изкупуване на диворастящи плодове.

Пчеларите в Смолянско вече започват подхранване на кошерите за зимата. Продължителните дъждове и по-ниски летни температури са причина за ниските добиви според собствениците на пчелини. Поради недостига на мед, стопаните трябва да се погрижат за зимните запаси на кошерите и да ги подхранят, обясняват от сдружението.

По-обилна от мината година е реколтата от гъби през това лято, твърдят от пунктовете за изкупуване. Предимно пачи крак и манатарка са изкупени през летния период. Преобладаваща част от диворастящите гъби от региона се изнасят за различни европейски държави- Италия, Франция, Германия, Испания. Гъбният сезон почти приключва, гъбарите намират в началото на октомври минимални количества в горите заради недостатъчни валежи.


Тагове: Смолян, мед
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg