EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сметките за ток няма да се повишават с такса „Мощност”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сметките за ток няма да се повишават с такса „Мощност”

mail12:30 | 30.11.2010прегледи 470 коментарикоментари 0


Хората да не се плашат, че въвеждането на такса „Мощност” ще им повиши сметките. Това каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, съобщи агенция Фокус. По думите на Семерджиев – категорично няма да се повишат сметките, особено на тези, които имат по-малко жилище.
Семерджиев обясни, че промените в структурата на тарифата могат да се случат само, когато бъде взето решение от регулатора, а това може да стане след точно и ясно предложение от някоя от компаниите. Миналата година е имало такова предложение, но тъй като не се е стигнало до единно мнение, решаването на този въпрос е било отложено за 2011 г. Все още няма конкретно предложение. С този въпрос регулаторът ще се занимае в края на тази или началото на следващата година.
Тъй като и трите компании, които работят на нашия пазар, в техните страни, откъдето идват, има такава компонент, т.е. не е никакъв проблем те да я въведат и в България. Проблемът остава във връзка с въвеждането, съобразено с българските условия, уточни председателят на ДКЕВР. Според него разделянето на тарифата на част за мощност и част за енергия е практика във всички европейски държави и няма да бъде никакъв проблем да бъде въведено и в България. „Въпросът е как да бъде въведено, за да се доближим до още по-справедливо разпределение на покриване на разходите чрез цени, да минимизираме още повече кръстосаното субсидиране”, смята Семерджиев. Той отбеляза, че сега част от потребителите плащат някаква част на други потребители. „Правят се промени в структурата на тарифата, за да се направи справедливо разпределение”, заяви Семерджиев, като поясни, че това е било обяснено и на Гражданската инициатива за борба с монополите.
Председателят на ДКЕВР посочи, че присъединяването към мрежата предизвиква определени разходи. „Тези разходи не се покриват, когато те консумират 0 енергия, тъй като те се правят от дружествата, а не се покриват от тези, които ги правят, а от тези, които консумират енергия”, коментира Семерджиев. Той смята, че смисълът от въвеждането на такава такса е да покрива постоянните разходи на компаниите.
Запитан - ще има ли глоби за разпределителните дружества, които продължават да налагат по-високи такси за повторно включване на абонати, той отговори, че има такива случаи. В момента има само неофициални сигнали, но където има жалби, ще ги решим в полза на потребителите, уточни Семерджиев. Той подчерта, че това, че някоя компания обжалва, не означава, че може да налага по-високи такси за възстановяване.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043