EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сметките за водата скачат с до 10 %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сметките за водата скачат с до 10 %

mail11:45 | 22.11.2010прегледи 472 коментарикоментари 0


Няма основание за вдигане на цената на питейната вода с повече от 10% средно за територията на цялата страна. Това заяви в предаването на БНР "Хоризонт" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Ценовото повишение се налага заради необходимостта от обслужване на заеми, които дружествата са направили от Европейската банка за възстановяване и развитие.

"Има определени изисквания от банката, когато са отпускали заемите, по отношение на финансовото състояние на тези дружества, ние се стараем да го спазваме дори и при по-ниски цени т.е. те са предвиждали дори още по-високи цени, за да поддържат задълженията си към заемите. Сега дори и при по-ниски цени, те успяват да правят това, след като се намаляват разходите. Разбира се, практика е ние да проверяваме и обикновено откриваме, че някои от разходите те имат склонност да ги завишават, ние не ги признаваме, анализираме ги и в крайна сметка увеличенията винаги са по-малки", посочи Семерджиев.

Цените на електроенергията до 1 юли 2011 г. няма да се променят, но работата на енергодружествата не е задоволителна, каза още председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

"Тези дружества трябва да инвестират много по-интензивно, за да подобрят качеството на доставките т.е. да има по-малко прекъсвания и да се работи по-добре с клиентите, да има по-малко жалби и оплаквания от тяхната работа. Но пак искам да кажа, че в рамките на възможното тези дружества наистина се опитват да инвестират, друг е въпросът какви са приоритетите. Очевидно е, че в малките населени места инвестициите, които гарантират качеството, изостават", заяви Семерджиев.


 


Тагове: вода, цена, ръст, заем
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg