EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Случаят "Овергаз" : Заговор & водевил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Случаят "Овергаз" : Заговор & водевил

mail06:35 | 05.01.2016прегледи 1896 коментарикоментари 0


До неотдавна единственият доставчик и снабдител на газ у нас беше държавната компания „Булгаргаз“, коментира проф. Атанас Тасев за радио Фокус случая „Овергаз”. В изпълнение на Третия енергиен пакет тя се раздели на две – транспортиращата компания „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“. Всички количества, които се доставяха от няколко доставчика, минаваха през фирмата на „Булгаргаз“ като търговец. Обаче, за да се изпълни Третият пакет, се появи нов играч това е „Овергаз Инк.“, които, базирайки се на Третия енергиен пакет, изпрати писмо до Брюксел и Брюксел потвърди, че те имат основание да получат капацитет, за да транзитират собствени количества газ, които могат да договарят с „Газпром Експорт“. И това се случи. И този малък „семеен скандал“ беше уреден, като държавните доставки, които са около 3,3 милиарда на годишна база – това е нашето вътрешно потребление, бяха разделени на две, разбира се, неравномерни части – около 400 милиона минаваше през фирмите на Сашо Дончев и останалите 2,9 милиарда през „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“ като търговец. Сега в този момент това, което се случва, е някакъв вътрешен корпоративен конфликт. „Газпром“, който е с 0,49 % участие в „Овергаз Инк.“, се оттегля. Това е политика на „Газпром“ за цяла Европа, защото макар и с малко количество, „Газпром“ със своето участие в европейските фирми нарушава европейското законодателство. Русия като доставчик на газ и участник на вътрешния пазар в отделни случаи надвишава 33 %, което означава по съществуващото законодателство – европейско и българско, че вие влизате в конфликт, вие сте в позиция на монополист, поради което започва съкращаване на тези участия, макар и минимално. Така че в дадения случай на корпоративно ниво дори всички тези конспиративни теории как ще се намесят други играчи малко ми се струват наивни, защото по Търговския закон, когато някой се оттегля като участник в едно акционерно дружество, което не е публично, то е затворено акционерно дружество, то акциите трябва да бъдат предложени на другия. Все пак 0,49% не е съществено, но очевидно има някакви неуредени отношения, чисто финансови, поради което се спират доставките и това е станало по елементарния начин. Всеки месец 15-то число, предхождащо следващия, се дава графика за транспортиране на газ, а основният транспортьор е „Булгартрансгаз“. Това, което е получено като график, се вижда, че в колоната за краен клиент „Овергаз Инк.“ има нули. Ето, това е цялата история и държавата е имала достатъчно време да реагира. Всъщност напрежението се породи поради това, че трябваше да се реши чисто административно и финансово въпросът как ще минава вече плащането и кой ще плати тези допълнителни неустойки от 10 %. Това е всичко, заключава проф. Тасев.

Наблюдаваме криминален водевил. Това е дестабилизация на държавата. Държавата трябва да поддържа равновесие и стабилитет и не бива да допуска да бъде изнудвана в такива моменти. Това заяви в предаването на БНР "12+3" бившият директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов по повод газовия казус, разиграл се в навечерието на Нова година:
Навремето пратих в канализацията, в кошчето "Овергаз лимитед" на Сашо Дончев, защото си позволяваше да дестабилизира държавата в онези години… Навремето ги изритах брутално, но след  това пак се промъкнаха. Нашата държава трябва да реагира, а министър-председателят не да прави изявления, а да хване да им отреже главата на тези, да се национализира тази глутница в България и да се приключи с марката "Овергаз" на българска територия. Това е една руска фирма, изцяло собственост на "Газпром", с недотам законни подходи, която взе лицензии в цялата страна, изгради мрежи и продава на българските клиенти между три и четири пъти по-скъпо от газа, който "Булгаргаз" продава на клиентите си в България, посочи още Филипов. Той препоръча на правителството да извърши щателен одит за това как се е появила "Овергаз" и кой е дал лицензиите на фирмата. Въпросът трябва да приключи и "Овергаз" трябва да отиде там, откъдето е дошла, каза Филипов и припомни: През 1996-97-98-ма година "Овергаз" беше част от корпорацията "Мултигруп" и още тогава се опитваха да дестабилизират държавата. Тогава се стигна дотам и "Мултигруп", и "Овергаз" да отидат в канализацията. Незнайно как след това "Овергаз" отново се ситуира в пространството чрез регистрация на офшорка. Вероятно са повяли финикийски ветрове и са ѝ дали лиценз.

Ето какво коментира в интервю за бтв премиерът Борисов по повод случая:"Те тези същите правеха коментари многократно, когато избирателно на 20% от населението вдигнаха цената на тока и им направиха фактурите за 45 дена, и тези 20% излязоха на улицата в предишния мандат./б.р. става въпрос за протестите през януари 2013 година/ И сега, докато се усетим, можеха да излязат 200 000 на улицата и да кажат „При минус 15 градуса децата измряха вкъщи от студ“. А още по-лошият, коварен план е, че те всички щяха да минат на ток и да ми сринат цялата енергийна система и цяла България да загасне. Техните карикатурки и приказки – ще се въздържа, не ми е на нивото да ги коментирам.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg