EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Служебният кабинет се отчете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Служебният кабинет се отчете

mail07:15 | 03.05.2017прегледи 1534 коментарикоментари 0


Служебното правителство приключва с излишък в държавната хазна от над 1, 6 млрд.лв., съобщи служебният премиер Огнян Герджиков, който представи отчет на работата на служебното правителство.
Салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към април е положително. В приходната част на бюджета средствата са 785 млн.лв. Това говори за добре работеща икономика, коментира служебният премиер.
По думите му Министерството на енергетиката е предприело поредица мерки за оптимизиране на финансовите потоци. Постигната е финансова и техническа стабилизация на сектор "енергетика" с общ финансов ефект на стойност над 120 млн.лв. Само от лихви и неустойки по концесионни договори са събрани 1, 2 млн.лв., информира премиерът. Той каза, че събираемостта от концесионни такси отбелязва 23 процента ръст, спрямо същия период на миналата година. Само за първите три месеца на 2017 г. от концесии в бюджета са постъпили 27,7 млн.лв. при очаквани за цялата година 34 млн.лв. С моя заповед бе формирана Междуведомствена работна група, която да извърши проучване и анализ за подготовката на позиция по делото "ЕК срещу Газпром", посочи министър-председателят.
Герджиков акцентира на двете постановления на Министерския съвет, с които са одобрени допълнителни трансфери към бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. Над 51 млн.лв. са дадени за т.нар. Великденски добавки и над 220 млн.лв. са извършените разходи, свързани с военноинвалидите и ветераните от войните, посочи Герджиков. Той припомни, че с постановление на МС се е облекчила административната процедура за получаване на месечни помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания. Подготвени са промени в правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Те са насочени към облекчаване на административните процедури за приемане на високо квалифицирани специалисти на пазара на труда от трети страни и за преодоляване на дефицита на тези кадри - т.нар синя карта на ЕС. Има известен спад на безработицата - 1, 9 процента спрямо същия период на 2016 г., отчете още служебният премиер.
Във връзка с работата на Министерството на образованието Герджиков акцентира на публикуването за обществено обсъждане на проект за Националната стратегия за развитие на научните изследвания /2017-2030 г./. Целта е България да стане регионален център за авангардни научни изследвания и развитие на нови технологии и да се възстанови международният научен авторитет на страната ни, каза премиерът.
За дейността на Министерството на земеделието и храните, той изтъкна одобрения списък с храните, обект на хранително банкиране. Така бяха създадени условия за задействане на измененията в Закона за данъка върху добавената стойност и на Закона за храните. Бе осигурена възможност на нуждаещите се да получават безвъзмездно хранителни стоки, а дарителите на тези продукти да бъдат облекчени данъчно, каза Герджиков. Той подчерта създадените оптимални условия за тазгодишната кампания по директни плащания. За периода от 27 януари до 15 април бяха изплатени над 127 млн.лв. по субсидии и схеми по мерките за директни плащания и над 89 млн.лв. за развитие на селските райони.
В Министерството на транспорта бе подобрен графика за движение на влаковете, което е постигнато чрез по-добра организация на подвижния състав без използване на допълнителен финансов ресурс, каза служебният премиер. Постигнато е съгласие с кредиторите на БДЖ за разсрочване на задълженията им. Предприети бяха действия по подготовката и стартирането на процедури за наемането на електромотрисни влакове и ремонт на наличен тягов подвижен състав. Представено бе официално инвестиционно намерение, връчено от китайската корпорация за подвижен ж.п. състав, която е една от най-големите индустриални концерни в световен мащаб. Спряна бе процедурата за концесия на Софийското летище, за да се даде възможност на сериозни инвеститори да кандидатстват по световно възприети стандарти за такива обществени поръчки, допълни служебният премиер.

Служебното правителство не е предрешило нищо в сделката за изтребителите за българските военновъздушни сили, каза в отговор на въпрос служебният министър на отбраната и вицепремиер Стефан Янев при отчета на кабинета.
Правителството имаше два избора - или да вземе предвид работата на работната група, експертното мнение и изготвения протокол, или да не го вземе. И в двата случая, следвайки предначертанията на процедурата и процеса, предвиден с решение на МС от миналата година, това решение казва, че съответните предложения на фирмите трябва да бъдат дадени до 15 март, до края на април предложенията трябва да бъдат оценени, съответният протокол на експертната работна група /така наречения борд по избор на новия изтребител/, след което МС да вземе решение за сформиране на нова работна група за водене на преговори с избрания победител, описа процедурата министърът. Той каза, че този протокол не предопределя избрания победител, нито това по какъв начин следващият МС ще предпочете и в какъв ред да говори с тези фирми, предоставили три различни оферти. Министърът посочи, че параметрите на всяка една от офертите е трудно да бъдат разказани накратко, защото изискванията на целия комплекс от мерки за предоставяне на всички параметри за този тип самолет са много. По-скоро, по думите му, е необходимо да бъде прочетен целият документ. Ние казваме, че има класиране, според експертната група офертите са подредени в ред - едно, две, три. В инвестиционния проект е заложено да се купят осем изтребителя за милиард и половина лева. Работна група е установила, че най-подходяща да ни достави самолетите е шведска компания. Окончателното решение дали изтребителите да бъдат купени от Швеция, Португалия или от Италия ще бъде на следващия кабинет, каза пред журналисти в МС Янев.
Служебният премиер Герджиков съобщи, че утре подробни отчети на всички министерства ще бъдат публикувани на интернет страниците на ведомствата.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg