EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Словения на Мелания Тръмп

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словения на Мелания Тръмп

mail14:31 | 22.08.2016прегледи 1625 коментарикоментари 0


Любляна, Душан Стоянович от Асошиейтед прес
        Когато Мелания Кнавс обикаляше из Любляна в бухнала пола на металносин мотор Веспа с приятеля си в края на 80-те години, словенската столица беше заспал град, който предлагаше малко вълнения на редките посетители.
        През последните две десетилетия, откакто тя напусна родната си Словения, стана модел, известен с името Мелания Кнаус, и се омъжи за американския милиардер Доналд Тръмп, Любляна се превърна от сиво и скучно място с почти никакъв нощен живот в оживен и живописен град, пълен с ресторанти, кафенета и нощни клубове, претъпкани с чужденци.
        Центърът на града бе затворен за движение, така мисис Тръмп няма да може вече да отива с мотор до любимото си кафене, тогава наричано "Конска опашка", близо до Тромостовие - очарователен каменен троен мост в центъра на града, украсен с малки фигурки на дракони.
        Тя едва ли ще познае и самия център, преобразен, откакто го е посетила за последен път.
        Над града се издига величествен замък, разположен на хълм край река Любляница, която разделя града на две. През нощта замъкът се осветява в светлозелено, традиционния цвят на града. Туристическо корабче, плаващо по реката, разкрива импозантна архитектура, а улични артисти свирят и изнасят представления за посетителите.
        По бреговете на реката в градския център се предлагат романтични вечери и различни кулинарни удоволствия, включително открита кухня всеки петък, когато майстор-готвачи приготвят интернационални ястия на импровизирани плотове, които служат като пазарски сергии през другите дни на седмицата.
        Словения, която стана една от най-атрактивните природни дестинации, след като се отцепи от бивша Югославия през 1991 г., е привилегирована да има и излаз на Адриатическо море, и къс от Алпите. Тя е известна и с вкусните си вина и кулинарни специалитети като крански колбас, сочна свинска наденичка, или щрукли, традиционен словенски сладкиш с различни пълнежи.
        Словения често е била обърквана в миналото с друга малка централноевропейска държава - Словакия. Но откакто Доналд Тръмп се включи в президентската надпревара в САЩ, неговата съпруга и потенциална първа дама попадна в центъра на вниманието на обществеността заедно със страната, в която се е родила и е израсла.
        "Каквото и да си мислите за Мелания, тя постави Словения на картата на света", казва Янез Бошняк, жител на Любляна.
        Родена в планинския индустриален град Севница през 1970 г., когато Словения беше част от комунистическа Югославия, ранните години на мисис Тръмп бяха щателно разнищени от медиите - особено след като в официалната й биография бе написано, че е завършила университета в Любляна.
        Рок Богатай, който я е познавал, когато са следвали във факултета по архитектура, казва, че тя редовно е посещавала лекциите, но не се е дипломирала.
        "Бях останал с впечатление, че има сериозни амбиции да завърши образованието си, но един ден тя просто изчезна. Чухме, че е решила да стане модел и че е заминала за Милано", казва Богатай.
        За туристите Любляна е прекрасна отправна точка за еднодневни пътувания до други забележителности. Градът, разположен в централната част на Словения, е Зелената столица на Европа за 2016 г. Страната, чието население е 2 милиона души, предлага изобилие от контрастни пейзажи и култури и е горда да бъде единствената страна в света, която има думата любов (англ. love) в името си.
        Според статистика, цитирана от Световната банка, над 2,4 милиона туристи са я посетили през 2014 г., над три пъти повече в сравнение с 1995 г.
        Една от задължителните дестинации северозападно от Любляна е езерото Блед, където смарагдовозелените води създават прекрасен пейзаж, с малко островче и църковна камбанария, надничаща от вечнозелена растителност, заобиколени от Юлианските Алпи.
        В грандхотел Топлице край езерото Блед мисис Тръмп е представила Доналд Тръмп на родителите си по време на кратката им визита в Словения през юли 2002 г., две години преди да се сгодят. Смята се, че това е бил последният път, когато бившата манекенка е посетила родната си страна.
        Недалеч от Блед са морските градове Пиран, наричан словенската Венеция заради живописните венециански готически сгради, и Порторож, курорт в стила на френската Ривиера с луксозни хотели покрай пясъчни плажове.
        В Порторож през 1992 г. мисис Тръмп направи голям пробив в кариерата си на модел, когато словенското женско списание "Яна" организира конкурс за лице на годината. Тя зае второ място, което й донесе покана да кандидатства в международна агенция за модели в Милано.
        "Мелания беше едно от момичетата, които участваха в събитието. Не бих казала, че Мелания изпъкваше. Тя беше тиха, затворена. Но това, което съм запомнила, бяха опасните й, като на тигър, зелени очи", казва редакторката на "Яна" Бернарда Йеклин. /БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101