EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словакия наема гастербайтери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия наема гастербайтери

mail14:20 | 10.08.2010прегледи 1165 коментарикоментари 0


От източник на чуждестранни работници, Словакия постепенно се превръща в държава, която се нуждае от такива, става ясно от публикация в електронното издание К2Капитал.
С всяка година в Словакия все недостигът на квалифицирани кадри става все по- осезаем. Това съобщават от Централното бюро по труда в страната, отбелязвайки, че през последните месеци активността на словашките предприемачи по привличане на чуждестранни работници за реализация на бизнес проекти рязко се увеличава. Търсенето на кадри е насочено предимно към работници от България, Румъния, Сърбия и Украйна. Особено бързо нараства броят на наетите служители от Румъния. Ако през януари 2008 г. в Словакия са работили 200 румънски граждани, то през януари 2010 г. техният брой е 800. Привличането на работници от Румъния е най- изгодно за работодателите в Словакия, тъй като след присъединяването към Европейския съюз бюрократичните процедури по наемане са минимални.
Проблемите по наемане украински граждани обаче са много. Основният от тях е действащият от 1998 г. договор между двете държави, който определя и броя на възможните работните места за украинци. Съгласно този договор в Словакия сега могат да работят не повече от 200 украински граждани за период от една година с възможност за още 6 месеца, след изтичане на разрешителното за работа. За сезонната работа могат да бъдат привлечени до 300 украински граждани, отбелязва изданието.
Собственикът на строителна фирма Павел Лембак отбелязва, че в съседна Чехия има значително по- голямо количество работни квоти за украинци, като разрешението за работа там е за период от една година с възможност за удължаване с още две години. Най- много се търсят чуждестранни служители в сферата на строителството и селското стопанство. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046