EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сливането LSE + Deutsche Boerse пред провал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сливането LSE + Deutsche Boerse пред провал

mail09:19 | 28.02.2017прегледи 8813 коментарикоментари 0


Планираното сливане между двете борси в Лондон и Франкфурт - London Stock Exchange Group (LSE) и Deutsche Boerse, е пред провал, съобщава агенция „Ройтерс", позовавайки се на източници запознати със сделката. Основната причина е, че LSE не може да изпълни условията на европейския антимонополен регулатор. В неделя вечерта от Лондонската фондова борса заявиха, че няма да продадат своя мажоритарен дял от 60% в платформата за търговия на книжа с фиксиран доход в Италия MTS, за да успокоят антитръстовите опасения на ЕС относно голямата сделка.

Започналите още преди Brexit преговори предвиждаха след сливането да бъде създаден най-големият борсов оператор в Европа. В резултат на сделката, оценявана на 29 млрд. евро, се очакваше да бъде създадена мощна платформа за търговия на деривативни инструменти, за да се конкурират успешно с двата най-големи американските борсови оператори CME и ICE.

В официалната позиция на LSE се казва, че Лондонската борса ще продължи да работи за финализиране на сделката с Франкфуртската борса, но само при положение, че антимонополният орган, който не пожелал коментар пред „Ройтерс", се откаже от своите изисквания.

Deutsche Boerse подтверди, че LSE е решила да не се съобрази с изискването за диверсификация на дела й в MTS, където се търгуват предимно държавни ценни книжа, но немският оператор очаква окончателно решение от Европейската комисия по казуса в края на март тази година.

След новината двете водещи борси в Европа отчето спад на основните си индекси. Акциите на Deutsche Börse се понижиха с около 4%, докато тези на London Stock Exchange - с 2,72 на сто.

Това се отразява негативно на общия европейски индекс Stoxx Europе 600 и той се понижи с 0,26% до 369 пункта.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg