EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След провал ЕК спешно прави нов бюджет за 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След провал ЕК спешно прави нов бюджет за 2011

mail17:10 | 16.11.2010прегледи 832 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че е "дълбоко разочарован" от снощния провал на преговорите за приемане на бюджет на Европейския съюз за 2011 г., а от комисията увериха, че се готви спешно нов проектобюджет и очакват проблема с новия бюджет да бъде решен "до няколко седмици".
Съжалявам, че малък брой страни членки не бяха готови да преговарят в европейски дух (за новия бюджет) след постигнатия досега напредък. Тези, които сега смятат, че са постигнали победа над Брюксел, всъщност се простреляха в краката. Те трябва да знаят, че са нанесли удар на всички европейци и на развиващите се страни по света. Ще пострадат всички бенефициенти по европейските програми - граждани, бизнес, градове, региони, отбеляза той.
Според неофициални, но много добре информирани европейски източници, две са страните в дъното на снощния провал - Великобритания и Холандия. Известни резерви към условията на Европейския парламент за одобряване на бюджета е имала и Швеция, но по един конкретен въпрос.
Бюджетните преговори се провалиха най-вече заради разногласия около засилената роля на Европейския парламент в приемането на следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз и използването на бюджетните ресурси, както изисква Лисабонският договор, уточни говорител на Европейската комисия.
Вече работим по новия проект за бюджет. Надяваме се проблемът да бъде решен в рамките на няколко седмици, добави той.
Очевидно е, че основният проблем около приемането на новия европейски бюджет е политически, а не финансов. На въпрос на БТА какво смята да предприеме Европейската комисия в тази обстановка, говорителят не влезе в подробности, но увери, че през следващите седмици ще бъде направено всичко възможно да се приеме възможно най-бързо новият европейски бюджет.
В момента се анализират всички възможни последствия от липсата на бюджет, те са многостранни и много тежки за развитието на Европейския съюз.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047