EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След кашата на Меркел с мигрантите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След кашата на Меркел с мигрантите

mail14:40 | 29.09.2015прегледи 1841 коментарикоментари 0


Институтът за маркетингови изследвания GfK в Нюрнберг прогнозира намаляване на индекса на потребителските настроения в Германия през октомври с 0,3 пункта. Това се казва в доклад, публикуван на сайта на института, цитиран от БГНЕС. През следващия месец показателят може да спадне до 9,6 пункта в сравнение със септемврийските стойности, които бяха на ниво от 9,9 пункта. През август индексът на потребителските настроения достигна 10,1 пункта. Сдържащ фактор пред потребителите е рекордният приток на мигранти от Близкия изток в Германия. „Потребителите се опасяват за развитието на световната икономика“, се казва в изследването на GfK. Индексът на потребителските настроения регистрира спад през последните четири месеци, въпреки че заетостта в Германия и доходите остават високи, а инфлацията – ниска. От GfK отбелязват, че като цяло индексът остава по-висок, отколкото през миналата година. През май 2015 той достигна рекордно високо ниво за последните 14 години – 10,2 пункта В изследването на GfK са участвали 2000 граждани. Индексът се съставя въз основа на три показателя: готовност на населението да купува, очакванията им за доходите, а също така страховете на германците, свързани с икономиката.

Дитер Райтер, кмет на град Мюнхен съобщи, че има значително по-малко посетители от очакваното на тазгодишния Октоберфест, предаде ДПА. Само 3 милиона души са посетили най-големия в света бирен празник през първата седмица след откриването му - с 300 хиляди по-малко за същия период през миналата година.
Обикновено гостите на „Октоберфест” изпиват около 7 млн. литра бира
Спадът от 10% се обяснява с лошото време и „колебливото“ участие на посетители от съседните на Германия страни.
Спонсорите на фестивала все пак се надяват, че интересът ще се засили към края на празника, който продължава до идната неделя.
Преди две години през първата седмица от феста броят на посетителите е бил 3,5 милиона.
 

В лагер за бежанци в близост до немския град Касел, централна Германия, се стигнали до масови сблъсъци между имигранти, съобщи вестник Der Spiegel.
В резултат на безредиците 14 души били ранени, включително трима полицаи, които се опитали да успокоят конфликта. Според вестника, в началото напрежението ескалирало в обедната почивка между албанци и пакистанци. В боя се включили около 60 души.
Вторият сблъсък избухнал между бежанците в неделя вечерта. Този път в него взели участие над 300 души. Те се били с голи ръце и с пръчки, а един от бежанците започнал да пръска с лютив спрей.
Властите успели да поемат контрол над ситуацията за няколко часа. Във въпросния лагер има около 1500 бежанци от 18 страни.
 

Популярността на германския канцлер Ангела Меркел е спаднала заради политиката й на приемане на бежанската вълна, идваща от различни точки на света, показва социологическо проучване за германското издание „Шпигел“. „Силният ангажимент (на Меркел) към бежанците очевидно не е посрещнат с много подкрепа“, посочва изданието. Германия очаква един милион мигранти да дойдат в страната през тази година, голяма част от които окуражени от позитивната позиция на канцлера. Според данните на последната анкета Меркел е четвърта по популярност в страната. На първо място застава външният министър и лидер на коалиционния партньор на консерваторите на канцлера от Социалдемократическата партия Франк-Валтер Щайнмайер. Той печели 67% подкрепа в проучването. Меркел от своя страна получава 64% от одобрението, което е с пет пункта по-малко от резултатите й през юни. На второ място е поставен министърът на финансите Волфганг Шойбле, чиято твърда позиция по въпроса с гръцкия дълг му спечели симпатиите на германците. Трети застава президентът на страната Йоахим Гаук. „Шпигел“ посочва, че това е първият път от идването на власт на това правителство през 2013 г., когато Щайнмайер застава начело на подобно допитване.

Горните данни се потвърждават и от друго проучване. Подкрепата за консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел е спаднала до най-ниското си равнище за една година и сега е 38,5 процента, сочи допитване, цитирано от Ройтерс.
Меркел си навлече критики, особено сред консерваторите, че е подхранила бежанския поток в Европа, като на практика е дала на мигрантите зелена светлина да отидат в Германия. Градовете на най-голямата европейска икономика се затрудняват да поемат бягащите от война и бедност мигранти и бежанци, чийто брой в Германия се очаква да достигне 800 000 души тази година, отбелязва Ройтерс.
Допитването на ИНСА за в. "Билд" показва спад от един процентен пункт в подкрепата за консерваторите за една седмица.
Социалдемократите, които са коалиционен партньор на Меркел, също губят един процентен пункт подкрепа и рейтингът им сега е 23,5 процента.
Това означава, че общата подкрепа за управляващата широка коалиция в Германия спада до най-ниското си равнище от последните избори преди две години.
"Бежанската криза създава проблеми преди всичко за консервативния лагер и широката коалиция е по-слаба от всякога", заяви ръководителят на ИНСА Херман Бинкерт за "Билд".
Радикалната Лява партия е спечелила половин процентен пункт и е с 10,5 процента подкрепа, колкото имат и Зелените, които са увеличили рейтинга си с един процентен пункт. Дясната антиимигрантска Алтернатива за Германия и подкрепящите бизнеса Свободни демократи запазват позициите си съответно с 6 и 4 процента.
Следващите парламентарни избори в Германия са през 2017 г.

 Австрия издаде правилник за поведение на бежанците, които пристигат в страната. Зам. областният управител на австрийската област Бургенланд Йохан Чирц издаде правилник за поведение, което трябва да се спазва от мигрантите. Именно през неговата област минава основната част от бежанците, идващи от Унгария. Неговият правилник има 9 точки. В една от тях се забранява сексът на публични места. „Вие се задължавате да нямате сексуални отношения на публични места”, пише в така наречения „вътрешен„ правилник. Бежанците са длъжни да спазват мира и тишината през нощта, да изхвърлят отпадъците в контейнерите и да проявяват толерантност. Те трябва да избягват провокациите спрямо вярващите от други религии и да зачитат религиозните символи на другите общности. Чирц, който е бивш служител на полицията обясни, че неговият правилник има препоръчителен характер и трябва да бъде поставен във всички обекти, където са настанени бежанци. Той не каза какво ще стане, ако някой от имигрантите наруши правилника.

 Няколкостотин бежанци, повечето от тях от Ирак, които са прекосили цяла Европа, за да стигнат до Финландия, се връщат обратно, защото "Тази страна е прекалено скучна, а времето - студено". Това съобщава БГНЕС  "Мога да кажа на целия свят, че мразя Финландия! Няма чай, няма ресторанти, няма барове, по улиците има само автомобили, няма хора", каза един от тях, който се представи като Мохамед. Той поясни, че е минал 750 км, за да се добере до Финландия, а след това е минал още толкова до граничния пункт Торнио с Швеция. "Финландия не струва пет пари", казаха други иракски бежанци, докато чакаха автобус за Торнио. Властите в Хелзинки съобщиха, че срокът на много от подадените молби за получаване на убежище изтича, защото подалите документи или са изчезнали, или не се връщат обратно за резултат. Преди два дни от Финландия в Швеция се върнаха няколко автобуса, след като бяха посрещнати от 40-ина демонстранти на границата с Финландия. Част от тях хвърляха камъни и други предмети срещу автобусите.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg