EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След еврото в Естония 10 години пауза?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След еврото в Естония 10 години пауза?

mail09:10 | 03.01.2011прегледи 893 коментарикоментари 1


От първи януари Естония плавно премина към новата си валута - еврото, въпреки притесненията, че еврозоната е в криза. Заради тези опасения клубът на страните с обща европейска валута вероятно ще отложи с до десет години приемането на по-големите източноевропейски страни, прогнозира Reuters.
Естония ще е най-бедният член на еврозоната, но равнищата на нейните дългове и на дефицита й са сред най-ниските в ЕС. В икономически аспект присъединяване на Естония към еврозоната почти няма да се усети - БВП на Естония е 0,2% от БВП на страните от еврозоната, възлизащ на 8,9 трилиона евро.
Полша, Унгария и други източноевропейски държави членки гледат скептично на приемането на еврото. Всички те са обещали, че един ден ще влязат в еврозоната, но засега искат да видят как ще бъдат решени проблемите с дълговете на Ирландия, Гърция, Испания и Португалия, отбелязва Reuters.
Освен това тези страни се опасяват, че след като се лишат от гъвкавите си валутни курсове, ще станат по-малко конкурентоспособни и по-трудно ще се справят с финансовите кризи.
Управителят на полската централна банка Марек Белка заяви за вестник "Супер експрес", че Полша ще приеме еврото, когато в еврозоната "настъпи ред". В еврозоната стават драматични неща, защо да бързаме, каза той.
Чешкият премиер Петър Нечас е казал, че еврото още дълго време няма да е изгодно за страната. Икономисти смятат, че големите източноевропейски страни от ЕС няма да се присъединят към еврозоната преди 2019-2020 г. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози използваха новогодишните си обръщения, за да демонстрират подкрепа за еврото. "Еврото е в основата на нашето благоденствие", заяви Меркел. Германия има нужда от Европа и от общата ни валута . . . Ние, германците, поемаме своята отговорност, дори когато понякога това е много трудно, каза тя.

В Естония преди дни

Естония стана 17-ата страна от ЕС, която прие еврото за своя официална валута.Историческият момент настъпи в полунощ местно време (съвпада с българското) на 1 януари и бе отбелязано в столицата Талин с внушителни фойерверки.
1,3 милион естонци се сбогуват с националната си валута кроната, която беше заменила съветската рубла през 1992 г., след като Естония извоюва независимостта си от Съветския съюз през 1991 г.
Кроната ще остане в обращение паралелно с еврото до средата на този месец. Тя ще може да се обменя в някои банки до края на 2011 г. и за неограничен срок в Естонската централна банка.
Естония е първата бивша съветска република, която приема еврото и третата бивша комунистическа страна след Словения през 2007 и Словакия през 2009 г. Премиерът Андрус Ансип пръв изтегли евробанкнота от банкомат, който бе специално монтиран при Националната опера в Талин, където се състоя тържествен бал за отпразнуване на влизането на Естония в еврозоната и посрещането на новата година."Това е малка стъпка за еврозоната и голяма стъпка за Естония", заяви Ансип.
"Естония е най-бедната страна в еврозоната. Остава ни да свършим много работа след като вече постигнахме целта си да бъдем приети в нея", отбеляза той.Десноцентристкото естонско правителство подчертава, че влизането в еврозоната е важен сигнал за инвеститорите.
Естония получи прякора "балтийския тигър" за бързия си преход от централизирана към пазарна икономика през 90-те години, както и за бързия си икономически растеж. През 2007 г. страната вече се опита да влезе в еврозоната, но неуспешно. След това Естония бе засегната от световната финансово-икономическа криза.За спазване на критериите от Маастрихт правителството наложи тежки бюджетни икономии."Естония прие еврото благодарение на строгата си бюджетна политика", заяви премиерът Андрус Ансип и обеща да продължи реформите. На официалните церемонии в Талин присъстваха още европейският комисар по валутните въпроси Оли Рен и премиерите на другите две балтийски републики Литва и Латвия.
"С влизането си в еврозоната Естония отново се присъединява към Европа", заяви естонският президент Тоомас Хендрик Илвес."С влизането на Естония в еврозоната, вече над 330 милиона европейци използват банкнотите и монетите на еврото. Това отразява привлекателността и стабилността на еврото за страните членки на ЕС", се казва в публикувано в Брюксел изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

 


 
Коментари
 
Гоце Седефчов - 03-01-2011 г. 15:57:41

Един фалирал човек с дългове не е ли по беден от друг не фалирал и без дългове?! Защо тогава Естония е квалифицират като "най-бедният член на еврозоната" , а Гърция и Ирландия НЕ?!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg