EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Слаби резултати за британската промишленост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаби резултати за британската промишленост

mail17:33 | 04.02.2019прегледи 578 коментарикоментари 0


През януари бизнес активността в промишления сектор на Великобритания отслабна изненадващо рязко отслабване към тримесечно дъно в резултат на забавяне на новите поръчки и на промишлено производство при спадаща заетостта, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство се понижи през януари до тримесечно дъно от 52,8 пункта спрямо 54,2 пункта през декември (6-месечен връх) и очаквания на финансовите пазари за по-скромно понижение до 53,5 пункта.

Проучването на IHS Markit също така показва задълбочаване на песимизма в сектор, както и най-слабо ниво на индекса PMI, измерващ промишленото производство, от юли 2016-а година насам.

В същото време агенция Markit отчита, че през януари е бил отчетен най-силен ръст от началото на 90-те години на миналия век на складовите запаси, натрупани от британските предприятия, тъй като те се опасяват от хаотичен Брекзит по-малко от два месеца преди планираното излизане на Великобритания от ЕС.

"Съществува "ясен риск", че производственият сектор - който представлява 10% от британската икономика, ще се окаже в рецесия", посочи  Роб Добсън, директор на IHS Markit. "Въпреки временното стимулиране, осигурено от предварителни клиентски покупки и от усилията за натрупване на складови запаси, основните тенденции в производството и в новите поръчки в най-добрия случай остават незадоволителни", допълни той.

Оптимизмът сред британските промишлени мениджъри пък се влоши до 30-месечно дъно, като в същото време предприятията намаляват леко персонала си, което отново отразява тревогите свързани с Брекзит и с по-слабия икономически растеж в континентална Европа./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg