EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слаб ръст на френската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаб ръст на френската икономика

mail14:02 | 18.12.2023прегледи 595 коментарикоментари 0


Очаква се икономиката на Франция да отчете слаб растеж през първата половина на 2024 г., въпреки че намаляващата инфлация ще увеличи покупателната способност на френските потребители. Това сочат най-новите икономически прогнози на Националния статистически институт (Insee) на Франция, предаде Ройтерс.

Френската статистика предвижа икономически растеж на страната от по 0,2 на сто през първите две тримесечия на идната година и да не бъде отчетена промяна през последното тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. По-рано се очакваше икономиката на Франция да нарасне с 0,2 на сто и през настоящото, четвърто, тримесечие на годината.

За цялата 2023 г. френската статистика предвижда икономически растеж в размер на 0,8 на сто. В националния бюджет на Франция е заложено увеличение на брутния вътрешен продукт на страната от 1 на сто, посочва ДПА.

Икономическият растеж, макар и слаб, през първите 6 месеца на 2024 г. се очаква да бъде стимулиран от частичното възстановяване на потребителските разходи на фона на подобрената покупателна способност на домакинствата в условията на отслабване на инфлационния натиск.

Очаква се темпът на нарастване на потребителските цени да отслабне от 3,7 на сто през настоящия месец до 2,6 на сто към средата на 2024 г., тъй като поскъпването на хранителните стоки, което стимулираше инфлацията като цяло през първата половина на тази година, продължава да намалява.

Основната инфлация, която изключва цените на храните и енергията, се очаква да намалее още повече, забавяйки се от 3,3 на сто през декември до 2 на сто през юни 2024 г./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg